Επιστημονες αποκαλυπτουν το μυστικο που τον εκανε μοναδικο...

20:45 20/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Είχε μια από τις πιο διάσημες και αναγνωρίσιμες φωνές στην ιστορία της μουσικής...
Τώρα, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάλαβαν επιτέλους τι έκανε την φωνή του Freddie Mercury τόσο μοναδική, και η απάντηση κρύβεται στο λαρύγγι του.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα στο Logopedics Phoniatrics Vocology, ο Mercury είχε το «φυσιολογικό
φωνητικό εύρος ενός υγιούς ενήλικου». Αντίθετα με την εικόνα που έχουν πολλοί για τη φωνή του, ήταν πιθανότατα ένας βαρύτονος, που τραγουδούσε όμως σαν τενόρος ενώ αυτό που έκανε τη φωνή του τόσο μοναδική ήταν η εκπληκτική ικανότητά του να την ελέγχει απόλυτα, χρησιμοποιώντας την δική του τεχνική.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα ανέλυσαν τραγούδια από το δίσκο «Freddie Mercury: The Solo Collection» καθώς και 23 ηχογραφήσεις των Queen που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Επίσης, χρησιμοποίησαν μια ενδοσκοπική κάμερα στο εσωτερικό του λαιμού ενός ροκ τραγουδιστή, από τον οποίο ζήτησαν να υποδυθεί τη φωνή του Mercury, ώστε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο δονούνταν οι φωνητικές χορδές του.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο ο τραγουδιστής των Queen, μέσω της εκκεντρικής και εντυπωσιακής περσόνας του επί σκηνής, εξωθούσε το φωνητικό του σύστημα στα άκρα. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν το ενδιαφέρον φυσικό φαινόμενο της «υποαρμονικής δόνησης» που απαντά επίσης στους παραδοσιακούς τραγουδιστές της περιοχής Τίβα της Σιβηρίας. Σε αυτή τη μέθοδο παραγωγής της φωνής, δεν δονούνται μόνο οι φωνητικές χορδές αλλά και οι πτυχές στο σακοειδές τμήμα του οισοφάγου, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται συνήθως ούτε στην ομιλία αλλά ούτε και στο τραγούδι.

Οι επιστήμονες εντόπισαν αυτήν την τεχνική παραγωγής της φωνής στο τραγούδι του Mercury και ιδιαίτερα στα σημεία όπου έκανε το διάσημο «μουγκρητό» του. Με αυτόν τον τρόπο, ο μοναδικός τραγουδιστής δημιουργούσε την εντύπωση «ενός συστήματος παραγωγής ήχου που φτάνει στα όριά του», παρά το γεγονός ότι η φωνή του έβγαινε αβίαστα.
Keywords
Τυχαία Θέματα