Επιμενει η μερκελ ωστε να βελτιωθει η προστασια των συνορων...

20:00 23/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Στο ζήτημα των συνόρων της Ευρώπης και της φύλαξής τους επιμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ...
λίγα λεπτά πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Προσερχόμενη στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες έδωσε έμφαση στο θέμα αναφέροντας πως «πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία, πρέπει να δούμε πώς θα υπάρχει μια κοινή προστασία των συνόρων».

Η κυρία Μέρκελ,
χωρίς να αναφερθεί ρητά στην Ελλάδα, επανήλθε στο ζήτημα που έθεσε τις τελευταίες ώρες, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει την βελτίωση της φύλαξης των συνόρων, ειδικά με την Τουρκία. «Μετά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Τουρκία θα το δούμε το θέμα πιο αναλυτικά», πρόσθεσε η Καγκελάριος και επισήμανε: «Πρέπει να δούμε πώς θα βελτιώσουμε την προστασία των συνόρων μας, πώς θα υπάρξουν τα σωστά κέντρα καταγραφής των προσφύγων».

Τέλος, λίγο πριν μπει στο κτήριο της Συνόδου, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να λύσει το προσφυγικό ζήτημα: «Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να βρει λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι τις ευθύνες και τα βάρηΗ Ενωμένη Ευρώπη, σημαίνει να μοιράζεις τις ευθύνες, το βάρος, τις δεξιότητες και τον διαμοιρασμό του κοινού μας μέλλοντος, δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμά του και μέσω του Twitter

Η Γαλλία αναλαμβάνει το μερίδιό της στο ζήτημα των προσφύγων, τόνισε προσερχόμενος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ωστόσο πως «επιθυμούμε η χθεσινή απόφαση να συνοδεύεται από έλεγχο των συνόρων». Ο Γάλλος πρόεδρος ουσιαστικά θέτει επίσης ζήτημα φύλαξης των συνόρων, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, δίνοντας έμφαση στα hot spots, όπου θα πρέπει να γίνεται η καταγραφή των προσύγων «ώστε να γνωρίζουμε εάν δικαιούνται άσυλο ή οχι. Πρέπει να ενισχύσουμε τις χώρες αυτές», τόνισε. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να συμμετάσχουν στον καταμερισμό των προσφύγων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την παρουσία τους στην ΕΕ όσοι αντιδρούν σε αυτές τις κοινές αρχές της Ευρώπης».

Ορμπάν: Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, να ζητήσουμε από άλλους να το κάνουν γι' αυτήΟ Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε: «Δεν σφραγίζουμε τα εξωτερικά σύνορα, αλλά μόνο τα σημεία από όπου ο κόσμος μπορεί να περάσει στη χώρα παράνομα».
Την ίδια ώρα, τόνισε πως ισχύει η Συνθήκη Σένγκεν, η οποία «είναι νόμος» που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη και υπάρχει η υποχρέωση ελέγχου των συνόρων και η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

«Αν οι Έλληνες δε μπορούν να φυλάξουν τα σύνορα τους, τότε πρέπει να ζητήσουμε ευγενικά, καθώς είναι κυρίαρχη χώρα, από άλλες χώρες να φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν δεν ακολουθούνται οι κανόνες της ΕΕ τότε θα υπάρξει χάος.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, αλλά επισήμανε πως «τώρα πρέπει να εστιάσουμε σε θέματα που αφορούν στο μέλλον».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για την προσφυγική κρίση για την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων στη Μέση Ανατολή που δεν έχουν πηγές. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για μπλοκάρει κανείς τις διαδικασίες, ούτε ότι κάποιος μπορεί να τις εμποδίσει. «Εκατομμύρια προσφύγων χρειάζονται βασικά αγαθά. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), χρειάζεται πόρους. Αν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ δεν θέλει να κινητοποιήσει αρκετούς πόρους, τότε κινδυνεύουμε περισσότερα εκατομμύρια προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Σουλτς. Την ίδια ώρα, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα στη σημερινή Έκτακτη Σύνοδο ώστε η Ευρώπη να στείλει ένα μήνυμα συνεργασίας.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της στην Έκτακτη Σύνοδο δήλωσε: «Χειριζόμαστε το πιο σοβαρό ζήτημα σήμερα. Ξοδέψαμε τόσο πολύ χρόνο συζητώντας για τη μετεγκατάσταση. Η χθεσινή συνάντηση δεν ήταν επιτυχής. Αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η ποσόστωση στην μετεγκατάσταση δεν αποτελεί λύση. Η αλληλεγγύη δε μπορεί να επιβληθεί με τη βία. Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί». Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Λιθουανίας πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι διαφορετική για κάθε χώρα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις χώρες που αποτελούν μεταβατικό σταθμό για τους πρόσφυγες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι διακυβεύεται η Συνθήκη Σέγκεν.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, από την πλευρά του τόνισε πως οι χώρες θα λάβουν δράση και επισήμανε πως σχετικά με τους Σύρους πρόσφυγες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη προσφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά για την ενίσχυση των πολιτών που εγκαταλείπουν τη Συρία, διευκρινίζοντας πως η χώρα του έχει παραχωρήσει πάνω από ένα δισ. λίρες σε κέντρα υποδοχής για πρόσφυγες στις χώρες μετάβασης, ενώ πρόσθεσε πως η Βρετανία θα συνεισφέρει για την προσφυγική κρίση με 100 εκατ. λίρες επιπλέον.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
«Εύχομαι να υπάρξει αποτέλεσμα. Η απόφαση για μετεγκατάσταση είναι μόνο ένα αλλά πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Μας δίνει αξιοπιστία για να διαχειριστούμε με τους εταίρους», δήλωσε η κυρία Μογκερίνι. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως μόνο με την Ευρώπη ενωμένη θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι επικοινώνησε με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας και της Σερβίας καλώντας τους να εργαστούν εντατικά για το ζήτημα. Επισήμανε δε, ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε πως με τρεις μήνες καθυστέρηση η Ευρώπη έρχεται στις δικές μας θέσεις. «Αυτά που λέγαμε εμείς τώρα τα συμμερίζεται ολόκληρη η Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν λύνεται σε μία ώρα. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και αυτό το λέει η Ιταλία από τον Απρίλη». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας συμπλήρωσε: «Θα δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Πρέπει να δράσουμε στην Αφρική. Είναι ένα θετικό βήμα γιατί όταν κάποιοι έλεγαν ότι είναι μόνο ιταλικό πρόβλημα, τώρα είδαν ότι δεν είναι έτσι. Η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από τα έγγραφα των Βρυξελλών».

Την ίδια στιγμή, κι ενώ τον διέκοψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον πλησίασε θέλοντας να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, ο κ. Ρέντζι τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός, αλλά αν υπάρχει μία πολιτική ευρωπαϊκή για το ζήτημα.

«Σήμερα βλέπω πως έχει σημειωθεί ένα θετικό βήμα. Πρέπει να έχεις την εξυπνάδα να δράσεις και για τα επόμενα δέκα χρόνια», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επομένως πρέπει να ξεπεράσουμε το Δουβλίνο, πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα