Επαινοι της μερκελ προς τον σρεντερ...

19:45 23/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Το εγκώμιο του προκατόχου της στην καγκελαρία έπλεξε χθες η Αγκελα Μέρκελ κατά την παρουσίαση... της νέας πολυσέλιδης βιογραφίας του Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο, παρουσία και του ίδιου του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού. Η Μέρκελ μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό επαινώντας την μεταρρυθμιστική του πολιτική του, στο πλαίσιο της παρουσίασης της βιβλιογραφίας του Σρέντερ χιλίων σελίδων.
«Ορισμένοι ξέχασαν ότι δεν μπορούσες ποτέ να
τον υποτιμήσεις. Εγώ ποτέ δεν το έκανα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας πως ο Σρέντερ υπηρέτησε τη χώρα όταν εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις στις δαπάνες του κράτους πρόνοιας στη Γερμανία. Γνωστές και ως «Ατζέντα 2010», οι μεταρρυθμίσεις υπήρξαν ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς ανάμεσα στα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
«Το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται σε τόσο καλή θέση σήμερα έχει αναμφίβολα τις ρίζες του στην Ατζέντα 2010», τόνισε η Μέρκελ στη σπάνια κοινή εμφάνισή της με τον Σρέντερ. «Είχαμε και έχουμε θεμελιώδεις διαφορές στις απόψεις μας για κάποια θέματα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εκτίμησή μου για τα κατορθώματα του μεταρρυθμιστή Γκέρχαρντ Σρέντερ», πρόσθεσε.

Την βιογραφία του Σρέντερ, υπογράφει ο Γκρέγκορ Σέλγκεν, καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο του Έρλανγκεν. Αν και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν κατάφερε να ανακάμψει ποτέ πραγματικά μετά το 2005, πετυχαίνοντας ποσοστό μόλις 23% στις εκλογές του 2009, ο Γερμανός ιστορικός εκτιμά ότι αυτό δεν οφείλεται στον Σρέντερ.
Μέρκελ και Σρέντερ είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στις γερμανικές εκλογές του 2005. Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να προηγούνται με μεγάλη διαφορά, η ίδια πραγματοποίησε τακτικά λάθη που έδωσαν στον Σρέντερ την ευκαιρία να καλύψει την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων. Τη νύχτα των εκλογών η Μέρκελ κέρδισε, αλλά με μικρή διαφορά. Εβδομάδες διαπραγματεύσεων χρειάσθηκαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα