Επι ταπητος το κοσοβο στο συμβουλιο ασφαλειας του οηε

Την έκθεση για την κατάσταση στο Κόσοβο θα εξετάσει στη σημερινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην έκθεση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν εκτιμά ότι τα γεγονότα...
στο βόρειο Κόσοβο μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή των Βαλκανίων.

«Οι εξελίξεις στο βόρειο Κόσοβο δείχνουν ότι τα άλυτα ζητήματα αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» σημειώνει ο Μπαν Κι Μουν.

Στη συνεδρίαση, που αρχίζει στις 5 το απόγευμα
(ώρα κεντρικής Ευρώπης), θα λάβουν μέρος ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς. Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι.

Στην έκθεσή του για τη χρονική περίοδο 16 Ιουλίου-15 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκτιμά ότι τα γεγονότα που συνδέονται με τις διοικητικές διαβάσεις «συνέβαλαν σημαντικά στην επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στο βόρειο Κόσοβο, στην πόλωση των θέσεων και στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των κοινοτήτων στο βόρειο Κόσοβο και των θεσμών στην Πρίστινα».

Ο Μπαν Κι-Μουν καλεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα να επιδείξουν υπομονή και τονίζει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στις προσπάθεις για την επίλυση της κατάστασης μέσω διαλόγου και συμφιλίωσης και όχι με την εφαρμογή μονομερών δράσεων και με τη χρήση βίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα