Δρασεις του υπουργειου παιδειας για την εκπαιδευση

Το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει και υλοποιεί ήδη συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι δράσεις - όπως παρουσιάζονται από το υπουργείο - έχουν ως εξής:...
Τεχνολογικό Λύκειο

Το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ, αντιλαμβανόμενο τη σημασία και τον βαθιά κοινωνικό ρόλο της Τεχνικής και
Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, επιδιώκει την ποιοτική αναβάθμισή της και την αύξηση του μαθητικού δυναμικού της, έως τουλάχιστον τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός του Τεχνολογικού Λυκείου είναι η παροχή στους αποφοίτους του ολοκληρωμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την άσκηση επαγγέλματος, η διασφάλιση της δυνατότητας επαγγελματικής ανέλιξης των αποφοίτων μέσω της συνέχισης των σπουδών στη μεταδευτεροβάθμια ή και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και η ενίσχυση της δυνατότητας των αποφοίτων να παρακολουθούν τις εργασιακές εξελίξεις και να εκσυγχρονίζουν τις τεχνολογικές και επαγγελματικές τους γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η δια βίου μάθηση.

Μελλοντικές Δράσεις:

1) Σχέδιο Νόμου για το Τεχνολογικό Λύκειο

Με το προς κατάθεση στη Βουλή σχέδιο νόμου, που αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ, ιδρύονται τα Τεχνολογικά Λύκεια τα οποία θα ενσωματώσουν τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) σε έναν ενιαίο τύπο σχολείου. Το Τεχνολογικό Λύκειο είναι τριετούς διάρκειας σπουδών με ένα επιπλέον προαιρετικό έτος ειδίκευσης.

2) Ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου

Οι ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου διαμορφώνονται με βάση τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, ενισχύοντας την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων τους, οι οποίοι θα έχουν την απαραίτητη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων καθώς και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

3) Νέα Προγράμματα Σπουδών Τεχνικής- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Τα προγράμματα σπουδών Τεχνικής- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ανανεώνονται. Προβλέπεται να ξεκινήσει η επεξεργασία και η εκπόνηση του πλαισίου των νέων προγραμμάτων σπουδών της Τεχνικής- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.).

Ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η αναγκαιότητα μετασχηματισμού των προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία και προσαρμογής τους στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής κατέστησε υποχρεωτική την αναβάθμιση του σχολείου, ξεκινώντας μάλιστα από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.

Έτσι από το σχολικό έτος 2010-2011, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου», ξεκίνησε να λειτουργεί το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών σε 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που κάλυπταν περίπου το 30% του μαθητικού πληθυσμού.

Το Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών εμπλουτίστηκε με νέα διδακτικά αντικείμενα και συμπεριέλαβε καινοτόμες δράσεις, όπως η εισαγωγή της φ
Keywords
Τυχαία Θέματα