Επι ταπητος οι πλειστηριασμοι στη συναντηση με την τροικα...

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, με τους εκπροσώπους...
της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας
της Ελλάδος, Γ. Παπαδάκης.
Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, θέμα για το οποίο οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης είχαν αργά χθες το βράδυ δίωρη σύσκεψη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς έως τις 10-15 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, «υπάρχει μια κατ' αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο. Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν, είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα».
Όπως επισημαίνεται, η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Γενικότερα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» με τους επικεφαλής της τρόικας.
Από πλευράς της, η τρόικα εμφανίζεται απόλυτη όσον αφορά στις επαγγελματικές μισθώσεις και εμμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους, και για τις παλαιές και για τις νέες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τα στελέχη της ξένης αποστολής θα έχουν και νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο στις 5 το απόγευμα.
ΔΗΜΑΡ: Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για δύο χρόνια
Η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα πρέπει να παραταθεί και για τα επόμενα δύο χρόνια, θεωρεί η ΔΗΜΑΡ, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας, πρωτίστως για τις περιπτώσεις των πολιτών που αποδεδειγμένα δεν έχουν δυνατότητα να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις.
«Πρέπει να υπάρξει συνολική επανεξέταση της στάσης των τραπεζών αναφορικά με τις διευκολύνσεις που πρέπει να γίνουν για την εξυπηρέτηση των “κόκκινων δανείων”» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ώρα της αλήθειας για τους μνημονιακούς βουλευτές
«Ήγγικεν η ώρα της αληθείας» για τους «θριαμβολογούντες μνημονιακούς βουλευτές», οι οποίοι τίθενται πλέον προ των ευθυνών τους, καθώς η τρόικα «απαιτεί πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δυσβάστακτους φόρους στα αστικά και αγροτικά ακίνητα και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα