Ελληνες του λονδινου : αφηστε μας να αναπνευσουμε...

09:01 18/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Η κοινότητα των Ελλήνων του Λονδίνου, πολυπληθής και ιδιαίτερα δυναμική αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή...
των ελληνικών θέσεων στην αγγλική πρωτεύουσα. Παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην χώρα μας, δεν χάνουν την ευκαιρία να περεμβαίνουν με συνεντεύξεις στα ΜΜΕ της χώρας, δίνοντας την ελληνική διάσταση των πραγμάτων κόντρα στα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες των ξένων δημοσιογράφων.

Μία δυναμική κοινότητα Ελλήνων βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου Λονδίνου, στο Tufnell Park, με αρκετά καφέ και ιδιωτικές
επιχειρήσεις, και τους τυπικούς δεσμούς της ελληνικής διασποράς ανά τον κόσμο. Η δημοσιογράφος της Guardian που επισκέφτηκε την περιοχή, μίλησε με νεαρούς Έλληνες, προσπαθώντας να μάθει και να επικοινωνήσει στο αγγλικό κοινό τις απόψεις τους.

"Αφήστε μας να αναπνεύσουμε" διαμαρτύρεται η Παυλίνα Κωσταράκου, μια 23χρονη βιβλιοπώλης. "Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητικό. Κάθε φορά που τηλεφωνεί ο πατέρας μου, νομίζω ότι βρισκόμαστε εκτός από την Ευρωζώνη. Μα το χειρότερο είναι ο τρόπος που βλέπουν πια τους Έλληνες εδώ στο εξωτερικό, ότι έχουμε βγάλει χρήματα παντού στον κόσμο και δεν εργαζόμαστε. Αυτό είναι ιδιαίτερα προσβλητικό".

Για την Παυλίνα Κωσταράκου "δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί μας. Είναι σαν κάποιος να ήθελε να μας βυθίσει και να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση." Και κλείνει με το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ίδια, την κατάσταση που επικρατεί με τους νέους.

"Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα. Όμως οι περισσότεροι στην ηλικία των 30 δεν έχουν επιλογές και αναγκάζονται να φύγουν για το εξωτερικό". Όσο για τη λύση υποστηρίζει ότι "η επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης από τον ελληνικό λαό, δημιούργησε σε μία νύχτα ένα έντονο αρνητικό κλίμα. Βεβαίως και πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη μας, έχουμε υπογράψει χαρτιά. Όμως οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Γερμανία, θα πρέπει να χαλαρώσουν λίγο και να μας αφήσουν να αναπνεύσουμε".

Στη συνέχεια της κουβέντας μπαίνει ο Γιάννης Ζερτάλης, ιδιοκτήτης καταστήματος στεγνού καθαρίσματος. Η άποψή του είναι καθαρή: "θα πρέπει να είσαι χαζός για να αφήσεις τα χρήματά σου στις τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε με ένα πρόγραμμα, αν δεν πάει όπως έχουν προβλέψει, θα "κάψουν" την Ελλάδα για τα επόμενα 50 έως 100 χρόνια. Κανείς δεν θέλει να συμβεί αυτό στις επόμενες γενιές".

Και συνεχίζει αναφερόμενος σε μία "μαζική έξοδο" από την Ελλάδα, με πολλά μέλη της ίδιας του της οικογένειας να έχουν μετακομίσει στο Λονδίνο τους τελευταίους μήνες. "Υπάρχουν γιατροί, δικηγόροι, μορφωμένοι άνθρωποι χωρίς δουλειά, ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προοπτικές, και έτσι οι καλύτεροι Έλληνες την εγκαταλείπουν.

Ο Νικόλας Τουφάς, υπεύθυνος στο ελληνικό εστιατόριο Opso στο Paddington δηλώνει ότι περισσότερο λυπάται παρά ανησυχεί για την πατρίδα του, στην οποία, πιστεύει, έχει συμπεριφερθεί άδικα η διεθνής κοινότητα. "Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, έχει συμβεί παλαιότερα σε πολλές χώρες, αλλά τους συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά. Η Γερμανία για παράδειγμα στο παρελθόν δεν πλήρωσε πολλά από τα χρέη της, όμως το ίδιο δεν μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα.

Η οικογένεια του Νικόλα συνεχίζει και ζει σε ένα μικρό χωριό στην Ελλάδα όπου μεγάλωσε και ο ίδιος. Μαθαίνει ότι ανησυχούν όχι μόνο για την οικονομική κατάσταση, αλλά και για και για την ιατρική περίθαλψη που περνά δύσκολες ώρες.

Ο Κώστας Ξενόπουλος, ένας Ελληνοκύπριος που διατηρεί κατάστημα υποδημάτων στο Tufnell Park με τον πατέρα του Μιχάλη, μιλά και για την περιπέτεια της Κύπρου. "Ποτέ δεν πίστευα ότι θα γίνει αυτό που έγινε, έλεγα ότι ήταν τρελό, όμως τελικά έγινε. Είναι τρομακτικό το πώς οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να επέμβουν στις κυβερνήσεις μικρών κρατών και να βάλουν χέρι στις τσέπες σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων" λέει.

Ο αδελφός του Κώστα Ξενόπουλου και η νύφη του ζουν στην Ελλάδα. "Η νύφη μου δούλευε σε μεγάλη πολυεθνική, η οποία κάποια στιγμή αποφάσισε ότι η λειτουργία της στην Ελλάδα δεν ήταν επικερδής και έφυγε. Είναι πλέον για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς δουλειά, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι σε εταιρίες που ανήκουν σε επιχειρηματίες που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους μισθούς τους".

Και προσθέτει: "Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι κάτι σαν αποδιοπομπαίος τράγος για την Ευρώπη. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη. Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση. Όμως αυτοί πιέζουν την Ελλάδα επειδή μόλις εξέλεξε μία κυβέρνηση αριστερή που θέλει να πάει κόντρα σε όλα αυτά"

Στο τελικό ερώτημα για το τι μπορεί να γίνει και ποια είναι η λύση που βλέπει, ο Κώστας απαντά με έναν συνδυασμό σκωπτικής ελληνικής σκέψης και εγγλέζικου φλεγματικού χιούμορ: "Μακάρι να ήξερα. Αν με ρωτούσατε για παπούτσια θα μπορούσα να σας απαντήσω. Αλλά αυτή η ερώτηση είναι πολύ πιο πάνω από τον... μισθό μου για να μπορώ να την απαντήσω".
Keywords
Τυχαία Θέματα