Ελληνας ή ευρωπαιοσ;

11:27 3/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αγαπητό Fimotro,
Αφορμή για τη σημερινή μου παρέμβαση η εξαιρετικού ενδιαφέροντος έρευνα που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ κατ'αποκλειστικότητα από το Αποκαλυπτικό Δελτίο στο...
Extra 3 και τον Γιάννη Παπαγιάννη. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή κύριο Επαμεινώνδα Πανά, πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και υπεύθυνο οργάνωσης και διεξαγωγής της παραπάνω έρευνας.
Αν και το σύνολο των απαντήσεων
που δόθηκαν θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιαφέρουσα αφορμή για ψυχογλωσσολογική ανάλυση με σαφή έμφαση στα πολιτικά ευρήματα της έρευνας, σήμερα θα ήθελα να σταθώ στο σημείο που με εντυπωσίασε περισσότερο από όλα. Στην ερώτηση που έγινε στα πλαίσια της έρευνας σχετικά με το αν οι ερωτώμενοι αισθάνονται περισσότερο Έλληνες ή περισσότερο Ευρωπαίοι, η συντριπτική τους πλειοψηφία απάντησε ότι αισθάνονται περισσότερο Έλληνες.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία μας οδηγεί η συγκεκριμένη απάντηση των συμπολιτών μας που λειτούργησαν ως δείγμα στην έρευνα αυτή:
1.Πρώτα απ' όλα o Έλληνας δεν έχει χάσει σε καμία περίπτωση την εθνική του ταυτότητα. Παράλληλα,όσο και αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο,αισθάνεται περήφανος γι΄αυτή.
2.Διατηρεί τα εθνικά του χαρακτηριστικά και τα προβάλλει,όχι όμως θεωρώντας τον εαυτό του Αρία φυλή,αλλά ευνοημένο από το γεωγραφικό,ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον που γεννήθηκε και ανδρώθηκε.
3.Παρά τη δύσκολη οικονομικοπολιτική συγκυρία που διανύουμε,ο εθνικός του χαρακτήρας υπερισχύει και όταν καλείται να επιλέξει τοποθετεί την Ευρώπη απέναντι και όχι δίπλα του.
Και εδώ θα ήθελα να σταθώ.Γιατί εδώ ακριβώς εντοπίζεται και το πρόβλημα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και κυρίως οι λανθασμένοι πολιτικοί χειρισμοί των κυβερνώντων τα δύο τελευταία μνημονιακά χρόνια. Εκεί που ο Έλληνας είναι ανοιχτός και θετικός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ξαφνικά από Ευρωπαίος πολίτης γίνεται το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ο τεμπέλης,ο ασύδοτος,ο απείθαρχος, ο καλοπερασάκιας,το τίποτα. Πρωθυπουργοί και υπουργοί τον διασύρουν με τις δηλώσεις τους στην Ευρώπη και όχι μόνο και η εικόνα του αλλοιώνεται με αποτέλεσμα δραματικό στο εσωτερικό και το εξωτερικό ταυτόχρονα. Και έτσι δημιουργείται το κλασσικό αρχέτυπο του καλού και του κακού, όπου το καλό είναι οι δανειστές και το κακό ο Έλληνας που αντιδρά και δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις των εγκεφάλων του Βορρά και των τραπεζιτών. Όλο αυτό θυμίζει έντονα τις εποχές που ο πάντα φιλόξενος Έλληνας γίνεται ξαφνικά ρατσιστής και ξενόφοβος, επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι αποφάσισαν να επιτρέψουν την ανεξέλεγκτη είσοδο εκατομμυρίων εξαθλιωμένων μεταναστών,χωρίς να τους εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα που δικαιούται κάθε άνθρωπος:φαγητό,στέγη,εργασία και περίθαλψη.
Τα επόμενα χρόνια εκτιμώ ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο για τις κυβερνήσεις που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου μας.Ο Έλληνας νιώθει προσβεβλη
Keywords
Τυχαία Θέματα