Εκοψαν κονδυλια του σδοε - μειωνονται οι ελεγχοι!

10:08 12/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από την Ημερησία)
Οι περικοπές στο Δημόσιο ... άγγιξαν και το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ελέγχων για το 2012 ο ποσοτικός στόχος για την επιβολή προστίμων είναι χαμηλότερος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι στα 3,2 από 4 δις ευρώ. Κι αυτό γιατί...
έχουν περιοριστεί τα κονδύλια για εκτός έδρας , υπερωριακή απασχόληση ακόμη και προμήθεια καυσίμων.
Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό εφέτος θα πραγματοποιηθούν 28.000 έλεγχοι σε ολόκληρη
την Ελλάδα.
Πρόκειται για ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με «όπλο» το Elenxis το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχων.
Οι εφορμήσεις των ανδρών του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια όπου όπως αναφέρεται στον συγκεντρωτικό πίνακα δράσης το Σώματος για το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθεί σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των ελέγχων (9732) .
Ακολουθούν λιανεμπόριο (3423 έλεγχοι) , χονδρικό εμπόριο (1685) , δικηγόροι , λογιστές και διαφημιστικές εταιρείες (1678).
Όπως είναι φυσικό οι περισσότεροι έλεγχοι 7754 θα γίνουν στην Αττική και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (3485) και η Δυτική Ελλάδα . Η χαμηλότερη ελεγκτική δραστηριότητα παρατηρείται στα Ιόνια Νησιά (650έλεγχοι) και την Στερεά Ελλάδα (713)
Στέλεχος του ΣΔΟΕ τονίζει πως οι έλεγχοι θα είναι απολύτως στοχευμένοι , καθώς οι ελεγκτές θα έχουν την βοήθεια του Elenxis.
Το ΣΔΟΕ Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με on line φορολογικούς ελέγχους. Από το τέλος Νοεμβρίου που τέθηκε σε εφαρμογή το Elenxis μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 4.000 φορολογικοί έλεγχοι ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς έως το τέλος Μαρτίου το σύστημα θα έχει επεκταθεί στις περιφερειακές διευθύνσεις Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και έως το τέλος Αυγούστου το σύνολο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ θα διενεργεί ελέγχους με laptop και …elenxis.
Όπως εξηγούν στελέχη του ΣΔΟΕ, το πρόγραμμα των ελέγχων «φορτώνεται» σε καθημερινή βάση στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές , τα συνεργεία των ελεγκτών «παρακολουθούνται» από τους προϊσταμένους τους μέσα στην Υπηρεσία, περιορίζοντας έτσι τα όποια περιθώρια «συναλλαγής» ελεγκτών – ελεγχομένων. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου τυπώνονται απευθείας τόσο η έκθεση ελέγχου όσο και το τυχόν πρόστιμο και επιδίδονται επί τόπου στους ελεγχόμενους.
Με το Elenxis oι ελεγκτές πηγαίνουν «διαβασμένοι» στις επιχειρήσεις, αφού μέσω των laptop αντλούν όλα τα στοιχεία και τις απαραίτητες πληροφορίες για το
προφίλ της ελεγχόμενης εταιρείας. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές πριν ξεκινήσει τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου γνωρίζουν αν η ελεγχόμενη επιχείρηση έχει μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, έχει διαπράξει στο παρελθόν φορολογικές παραβάσεις, έχει χρησιμοποιήσει πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ή έχει δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων. Παράλληλα αντλούν πληροφορίες για τα οικονομικά αποτελέσματα (ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, κέρδη κ.λπ.), για απόδοση φόρων (ΦΠΑ, παρακρατούμενων κ.λπ.), υποβολή δηλώσεων, συγκεν
Keywords
Τυχαία Θέματα