Εκλεισε η αξιολογηση με την πρωτη δοση στα 7,5 δις ευρω τον ιουνιο

07:45 25/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Η Δ ΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ 2,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!
Σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε...
σήμερα τα ξημερώματα, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση δέκα ωρών. Οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία και για το χρέος.
Οπως
ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπήρξε συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως υπήρξε στο ζήτημα του χρέους συμφωνία στα βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα» τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, είπε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ. Δύο βήματα θα προηγηθούν, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
«Λευκός καπνός» σε... δόσεις - Συμφωνία για την αξιολόγηση και για το χρέος αλλά με αστερίσκους
Μια πρώτη αποτίμηση που γίνεται για τις αποφάσεις μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση συγκλίνουν στην άποψη ότι υπήρξε μεν μια συμφωνία «πακέτο», όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, αλλά με πολλούς αστερίσκους.
* Για παράδειγμα, ναι μεν έκλεισε η αξιολόγηση και δεν θα ζήσουμε το περσινό δραματικό καλοκαίρι, ωστόσο, η εκταμίευση της δεύτερης δόσης το φθινόπωρο θα γίνει μετά από νέα... αξιολόγηση. Οπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν:
«Οι επόμενες εκταμιεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την περαιτέρω ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Οι εκταμιεύσεις για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπόκεινται σε υποβολή εκθέσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των καθυστερήσεων.
Η πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους θα υπόκεινται σε ορόσημα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποίησεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, την τραπεζική διακυβέρνηση, την υπηρεσία εσόδων και τον τομέα της ενέργειας, που θα πρέπει να αξιολογούνται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να επαληθεύονται από το EWG και τον ΔΣ του ESM».
Επίσης, για την πρώτη δόση των 7,5 δισ. στις αρχές Ιουνίου επισημαίνεται ότι «Η Ευρωομάδα έδωσε εντολή στο EWG να εξακριβώσει στις επόμενες μέρες την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών ενεργειών με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα, ιδίως οι διορθώσεις στην νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς για την πώληση των δανείων, και για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και την ολοκλήρωση όλων των προηγούμενων ενεργειών που σχετίζονται με τις εκκρεμείς ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».
Keywords
Τυχαία Θέματα