ΕΦΟΡΙΑ : ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...

09:41 2/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
«Παγίδα» έξτρα φόρων κρύβει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για τα τεκμήρια και τις αποδείξεις που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ενώ στον...
εισαγγελέα θα παραπέμπονται οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν στην εφορία πλαστά δικαιολογητικά ή αποδείξεις για να περιορίσουν τη φορολογική
τους επιβάρυνση.
Και ενώ από αύριο «τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από 3,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, με νέα εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά προκύπτει ότι το ύψος των αποδείξεων που απαιτούνται για να καλυφθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ υπολογίζεται είτε με βάση το δηλωθέν (πραγματικό) εισόδημα είτε το τεκμαρτό, δηλαδή το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Εισόδημα
Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση που το δηλούμενο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών που εκπίπτει από το εισόδημα (ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικές δαπάνες κ.λπ.), ο φορολογούμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων αυτών των δαπανών, τις οποίες συνυποβάλλει με τη δήλωσή του σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια εφορία».

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι με πραγματικό δηλωθέν εισόδημα χαμηλότερο από το τεκμαρτό θα χρειαστεί να προσκομίσουν περισσότερες αποδείξεις προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώσουν έξτρα φόρο.
Με την ίδια εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών διευκρινίζονται ακόμη τα εξής:
1. Διασταυρώσεις μέσω του Taxis θα διενεργούνται στις φορολογικές δηλώσεις με επιστροφές φόρου μέχρι 1.500 ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δαπάνες και τα έξοδα που δηλώνονται για έκπτωση από το εισόδημα ή το φόρο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
2. Η υποβολή πλαστών δικαιολογητικών και αποδείξεων είναι αξιόποινη πράξη και θα γίνεται σχετική αναγγελία στις εισαγγελικές αρχές. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστωθεί ότι χρησιμοποίησαν πλαστά δικαιολογητικά ή συμπεριέλαβαν ανύπαρκτες δαπάνες, πέραν του ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που γλίτωσαν προσαυξημένους με πρόσθετα ποσά ή με υπέρογκα πρόστιμα, θα διωχθούν ποινικά.
3. Οι ΔΟΥ, κατά την παραλαβή των κλειστών φακέλων με τις αποδείξεις δαπανών, θα τους αποσυσχετίζουν από τις δηλώσεις και θα τους τοποθετούν σε ιδιαίτερο χώρο της κάθε ΔΟΥ Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων θα επιλεγεί δείγμα με νεότερη οδηγία που θα δοθεί στον κρίσιμο χρόνο, προς έλεγχο και στη συνέχεια το σύνολο των αποδείξεων θα παραδοθούν προς ανακύκλωση.
4. Σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών είτε από τον ίδιο τον υπόχρεο είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή, οι αποδείξεις
Keywords
Τυχαία Θέματα