Εμποδια στις διαπραγματευσεις με ιδιωτες για το προγραμμα ανταλλαγης ομολογων

Σε «στάσιμο σημείο» βρίσκονται οι συζητήσεις για το PSI, όπως αναφέρει ο Γιόζεφ Άκερμαν επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Όπως μεταδίδει το Reuters, o Άκερμαν υποστήριξε την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις «έχουν βαλτώσει» επειδή η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους...
ιδιώτες να δεχθούν απομείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν μεγαλύτερη του 50%.

Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Άκερμαν -απερχόμενος επικεφαλής της Deutsche Bank- εξέφρασε
τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο από μόνη της η συμφωνία για το PSI μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα για βελτίωση της ελληνικής θέσης. «Είναι μία σταγόνα στον ωκεανό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε στην Αθήνα την Τρίτη χωρίς απτά αποτελέσματα, όπως αναφέρει το Reuters, για να συνεχιστεί την Παρασκευή στο Παρίσι με παρουσία της τρόικας. Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει οριστική συμφωνία το αργότερο τον Ιανουάριο.

Σε κρίσιμο σημείο των διαβουλεύσεων έχει εξελιχθεί και το ζήτημα «προτιμώμενου πιστωτή»: Η πλευρά των ιδιωτών πιστωτών ξεκαθάρισε στην ελληνική πλευρά πως προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ανταλλαγή χρέους τα νέα ομόλογα που θα δοθούν στους πιστωτές θα πρέπει έχουν το ίδιο καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή (seniority) με τα δάνεια του επίσημου τομέα, δηλαδή με τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Αυτό ετέθη ως προϋπόθεση προκειμένου όταν τα νέα ομολόγα -που θα αποτελέσουν το προϊόν της ανταλλαγής- τεθούν σε διαπραγμάτευση να έχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και να είναι ελκυστικά. Το υπουργείο Οικονομικών δεν διαφώνησε με την πρόταση των πιστωτών, ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση να είναι σύννομη και εφαρμόσιμη.
Keywords
Τυχαία Θέματα