Δυσοιωνες οι προβλεψεις για τις πυρκαγιες στις ηπα...

07:45 3/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Έως τα μέσα του αιώνα, οι περίοδοι των πυρκαγιών στις δυτικές πολιτείες της Αμερικής θα διαρκούν τρεις εβδομάδες περισσότερο, θα παράγουν το διπλάσιο καπνό ...
και θα καλύπτουν ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις σε σχέση με σήμερα, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές δείχνουν ως βασικό ένοχο την άνοδο των θερμοκρασιών, όμως επισημαίνουν ότι οι παράγοντες ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Στα Βραχώδη Όρη, για παράδειγμα, το χαρακτηριστικό που θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο θα είναι η υγρασία του εδάφους στα δάση. Στη Μεγάλη Λεκάνη, ο παράγοντας αυτός θα
είναι η υγρασία των προηγούμενων μηνών.
«Απ’ ό,τι φαίνεται, για τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, βασική αιτία των πυρκαγιών του μέλλοντος είναι η θερμοκρασία – ένα αποτέλεσμα που δείχνει να επαληθεύεται σε όλα τα μοντέλα», λέει η Λορέτα Μίκλεϊ από τη σχολή μηχανικών και εφαρμοσμένων επιστημών του Χάρβαρντ, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ σε βάθος χρόνου, όπως βλέπουμε να συμβαίνει, ενώ παράλληλα μεταβάλλονται οι βροχοπτώσεις, αυξάνεται και το μέγεθος των πυρκαγιών.»
Οι ερευνητές εξηγούν ότι, ενώ ανέμεναν ότι η αύξηση των πυρκαγιών θα τροφοδοτήσει τις πυρκαγιές, δεν γνώριζαν ποια θα είναι η επίπτωση των βροχοπτώσεων ή της υγρασίας. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, συνδύασαν τα μοντέλα τους με το σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για ταχεία οικονομική ανάπτυξη με βάση ένα μείγμα ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Είδαν, μεταξύ άλλων, ότι η περίοδος των πυρκαγιών στις δυτικές πολιτείες θα αρχίζει στα τέλη Απριλίου αντί στα μέσα Μαϊου και θα τελειώνει στα μέσα αντί στα τέλη Οκτωβρίου, όπως συμβαίνει σήμερα. Επιπλέον, η έκταση που χάνεται κατά μέσο όρο το μήνα Αύγουστο θα αυξηθεί κατά 65% σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες - π.χ. στα δάση των Βραχωδών Ορέων - θα τετραπλασιαστεί.
Η ενίσχυση των πυρκαγιών θα έχει επίπτωση και στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, καθώς ο καπνός από θα αυξηθεί κατά 20-100% - ανάλογα με την περιοχή - επηρεάζοντας την ορατότητα και προκαλώντας περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη απειλεί να ακυρώσει την βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα που έχει επιτευχθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα