Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Άσαντ – Πιέσεις στον Πούτιν να μαλακώσει τη στάση του

Νέα στοιχεία σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερες χώρες, οι οποίες έχουν στραφεί ενάντια στη Συρία. Έπειτα από τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σειρά πήραν οι γαλλικές και οι γερμανικές με αποδείξεις που προσθέτουν πίεση στη Συρία, αλλά και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εννιά σελίδες αποχαρακτηρισμένης αναφοράς των γαλλικών μυστικών

υπηρεσιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιέχουν στοιχεία για το πώς το καθεστώς του Ασάντ έκανε την επίθεση στα προάστια της Δαμασκού με «εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων».

Η αναφορά περιλαμβάνει εικόνες από δορυφόρο που δείχνουν πως οι επιθέσεις προήλθαν από περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση της Συρίας, με στόχο ζώνες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες. Η έκθεση επισημαίνει πως από τότε οι δυνάμεις του Ασάντ βομβάρδισαν αυτές τις περιοχές για να σβήσουν τις αποδείξεις.

«Σε αντίθεση με προηγούμενες επιθέσεις, όπου είχαν χρησιμοποιηθεί μικρές ποσότητες χημικών γα να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, αυτή τη φορά η επίθεση ήταν μαζική και είχε στόχο την ανακατάληψη της περιοχής», επισημαίνει η αναφορά. Ακόμη, Γάλλοι στρατιωτικοί γιατροί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα 47 ερασιτεχνικών βίντεο από το πρωινό της επίθεσης στη Δαμασκό, όπου φαίνονται τα θύματα.

Τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian θα αυξήσουν την πίεση που αντιμετωπίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στη σύσκεψη των G20 στην Αγ. Πετρούπολη οι ηγέτες θα του ζητήσουν να αλλάξει στάση απέναντι στη Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος θα δεχθεί πιέσεις να αποδεχθεί τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών και να προτείνει μία νέα διπλωματική λύση στην κρίση, αποσύροντας την στήριξή του στο καθεστώς του Ασάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα