Δυναμικη ανακαμψη των εξαγωγων τον ιουλιο...

13:24 10/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Θετικά πρόσημα πρόβαλλαν εκ νέου στο πεδίο του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, τόσο από τα στοιχεία της πορείας των εξαγωγών, όσο και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κυρίου Αντώνη Σαμαρά ...από το βήμα της ΔΕΘ, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ,
ανέδειξε τα θετικά στοιχεία, το πλεόνασμα δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο της ανάπτυξης. Επιβεβαιώθηκε από τα πιο επίσημα χείλη ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας, συμβάλλουν αποφασιστικά στον περιορισμό της ύφεσης και συνθέτουν ένα βασικό πυλώνα σχηματισμού του ΑΕΠ, με επίκεντρο τις εξαγωγές προϊόντων (15,5% του ΑΕΠ), τον τουρισμό και τις μεταφορές. Παράλληλα, ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας χαιρετίζει δράσεις και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, όπως η ενεργοποίηση του Προγράμματος Εξωστρέφεια ΙΙ, η επικείμενη δημιουργία ενός νέο φορέα Εξωστρέφειας, με τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest In Greece, την προώθηση των συμψηφισμών ΦΠΑ, μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα πολυαναμενόμενα προγράμματα νέων χρηματοδοτήσεων και εγγυήσεων από τις Τράπεζες, αλλά και την εξαγγελία περί κοινού φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στα επίπεδα του 15%. Οι κινήσεις αυτές, απηχούν τα αιτήματα των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική τους επόμενους μήνες, την ώρα που τα καύσιμα τροφοδοτούν τους θετικούς ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών, και κλάδοι όπως τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο και τα χημικά δείχνουν αντιστάσεις και προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην παγκόσμια αγορά»
Συγκεκριμένα, σημάδια ανάκαμψης έναντι της υποχώρησης του Ιουνίου επέδειξαν οι ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Ιούλιο, με τις πιέσεις όμως να παραμένουν ειδικά στους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγράφεται μεν αύξηση 6,7% στις συνολικές εξαγωγές, αλλά εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών να προκύπτει και νέα υποχώρηση στα επίπεδα του 6,3%.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, για τον περασμένο Ιούλιο καταγράφεται αύξηση κατά 6,7% (στα 2,37 δις ευρώ, από 2,22 δις τον Ιούλιο του 2012). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές της χώρας εμφανίζονται μειωμένες κατά 6,3% (στο 1,44 δις ευρώ, από 1,53 δις τον Ιούλιο του 2012).
Μετά την ανοδική αντίδραση του Ιουλίου, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και η τάση των εξαγωγών, σε επίπεδο 12μήνου, καθώς για το διάστημα Αύγουστος 2012-Ιούλιος 2013 προκύπτει αύξηση της τάξης του 12%, σε σχέση με την περίοδο Αύγουστος 2011-Ιούλιος 2012, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα