Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών το απόγευμα

(Ανανεωμένο) – Κοινό απεργιακό μέτωπο στην Παιδεία επιδιώκει η ΟΛΜΕ σε συνάντηση της με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ενώ για σήμερα το απόγευμα, οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Βουλή κατά του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, που ψηφίζεται σήμερα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ΟΛΜΕ, με πλειοψηφία 90% ψήφισε να βάλει λουκέτο στα σχολεία

και να θέσει σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες, με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Οι πρόεδροι των ΟΛΜΕ με τα μέλη του δ.σ. της ΟΛΜΕ, στη μαραθώνια συνεδρίασή τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ αποφάσισαν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου. Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία.

Το πρώτο κουδούνι θα ακουστεί αύριο σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, άγνωστο, είναι ωστόσο τι πρόκειται να συμβεί από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση διατηρεί την ψυχραιμία της και δεν προχωρά σε πολιτική επιστράτευση, κάτι άλλωστε που δεν θα ήταν και τόσο ηθικό αφού μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει τη δημιουργία κατάστασης εθνικής σημασίας. Όπως με τις Πανελλαδικές όπου η ομαλή διεξαγωγή τους ήταν πάνω από τις απεργίες των καθηγητών, εξ ου και η επιλογή της επιστράτευσης.

Ισως και σήμερα το υπουργείο παιδείας να ανακοινώσει τον τρόπο που θα απορροφηθούν οι εκπαιδευτικοί που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και που θα καλύψουν θέσεις διοικητικού προσωπικού, αλλά σίγουρα δεν θα απολυθούν, όπως φοβάται η ΟΛΜΕ. Επίσης, μένει να καλυφθούν τα κενά στα δημοτικά σχολεία ώστε να αποτραπεί μια απεργία των δασκάλων. Χθες ο Γ. Μιχελάκης υποσχέθηκε πάνω από 20 εκατ. για την κάλυψη δαπανών ενώ παρατείνονται οι συμβάσεις για τις σχολικές καθαρίστριες και για τη μίσθωση λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών.

Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά προβλήματα στα σχολεία, όπως και στα Πανεπιστήμια που καλούνται να λειτουργήσουν με λιγότερους υπαλλήλους. Αλλά θα πρέπει να γίνουν κι εκεί επώδυνες αλλαγές. Που θα πρέπει να συζητηθούν με ανοικτά σχολεία κι όχι με τον εκβιασμό των συνδικαλιστών πάνω από τα κεφάλια όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσω των εκπροσώπων τους στην ΟΛΜΕ, Κοτσιφάκη και σία, κέρδισε μια μάχη που λέγεται «προκήρυξη απεργίας διαρκείας». Κέρδισε, ωστόσο, και τον πόλεμο που λέγεται «συμμετοχή στην απεργία»; Διότι απ’ ότι μαθαίνουμε, οι εκπαιδευτικοί δε δείχνουν και μεγάλο ενθουσιασμό για μια απεργία που θα τους στερήσει το ψωμί των παιδιών τους. Και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι ήταν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία των τοπικών ΕΛΜΕ που πήραν την απόφαση για απεργία. Διότι, απ’ ότι μαθαίνουμε σε πολλές γενικές συνελεύσεις λαμβάνονταν αποφάσεις με συμμετοχή 80 ή 100 ατόμων σε σύνολο 1.500 μελών. Κι επίσης, όλες οι παρατάξεις έχουν τη δική τους πρόταση για απεργία. Μήπως όλα αυτά προδιαθέτουν σπάσιμο της απεργίας λόγω μικρής συμμετοχής;

Όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές δυνάμεις επιδιώκουν μπάχαλο, τελικά ίσως επικρατήσει η λογική και το καλό χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους.

Αναστολή λειτουργίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Αναστέλλεται από σήμερα και για όλη την εβδομάδα η λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ), με απόφαση της Συγκλήτου, που αντιδρά στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Ήδη, μια σειρά από σχολές του ΕΚΠΑ έχουν ανακοινώσει πως από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή αναβάλλονται οι εξετάσεις των μαθημάτων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών).Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ θα επανακαθορίσει τη στάση της σε νέα συνεδρίαση.

Απεργία αποφάσισε ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πολυτεχνείου

Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ως αντίδραση στα μέτρα κινητικότητας.

Μονοήμερο «λουκέτο» σήμερα στα ΤΕΙ

Μονοήμερο «λουκέτο» στα ΤΕΙ όλης της χώρας έχουν αποφασίσει μόνο για σήμερα και οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων, στη Σύνοδό τους την περασμένη Παρασκευή.

Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων ιδρυμάτων έχει αποφασίσει δύο 48ωρες απεργίες, 10 και 11 και 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα