ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ

15:27 27/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ο επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης του Μπαχρέιν διέψευσε ότι απολύθηκαν υπάλληλοι έπειτα από τις διαδηλώσεις, κυρίως σιιτών πολιτών, με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό του σουνιτικού βασιλείου. Οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την καταστολή του καθεστώτος, το οποίο... συνέδραμαν οι γειτονικές σουνιτικές μοναρχίες του Αραβικού Κόλπου. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλουν συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν καταγγέλουν ότι εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν επειδή έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις. Οι αρχές του Μπαχρέιν υποστήριξαν ότι τιμώρησαν μόνο εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα στις κινητοποιήσεις.
"Ως τώρα, ουδείς έχει απολυθεί για πειθαρχικούς λόγους", δήλωσε ο επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης Άχμαντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ζάγιεντ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, προσθέτοντας πως όποια πειθαρχικά μέτρα αποφασιστούν θα επιβληθούν μόνο για αυστηρά καθορισμένα διοικητικά και ποινικά αδικήματα.Σε δηλώσεις του που μετέδωσε αργά την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA, διέψευσε "αυτό που έχει λεχθεί περί καθαίρεσης ενός αριθμού (δημοσίων) υπαλλήλων σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης".Το θέμα έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στη σιιτική πλειοψηφία και στη σουνιτική βασιλική οικογένεια, η οποία έχει κατηγορήσει το σιιτικό Ιράν ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις σε συνεργασία με τους ομοθρήσκους του.Το υπουργείο Υγείας του Μπαχρέιν έστειλε χθες στην εισαγγελία τα ονόματα 30 υπαλλήλων του οι οποίοι απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους για "ενέργειες που φαίνεται ότι συνιστούν εγκλήματα". Ανέφερε ότι άλλοι δέκα υπάλληλοί του που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.Το Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει μια συμφωνία "ελεύθερου εμπορίου" με τις Ηνωμένες Πολιτείες.Οργανώσεις και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για συνέχιση της καταδίωξης σιιτών και "συστηματικών παραβιάσεων" δικαιωμάτων, επτά εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων. Οι ακτιβιστές σημείωσαν τις προσαγωγές στη στρατιωτική δικαιοσύνη, τις συλλήψεις εκατοντάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων γυναικών, την καταστροφή χώρων λατρείας και τις "αυθαίρετες απολύσεις" στο μικρό βασίλειο του Κόλπου.Τα επεισόδια βίας στην διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν προκαλέσει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το θάνατο 24 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 4 αστυνομικών.Τουλάχιστον 567 άνθρωποι, ανάμεσά τους 38 γυναίκες, κρατούνται από τις αρχές, δήλωσε ο πρώην σιίτης βουλευτής Μάταρ Μάταρ, ενώ κατά τον ίδιο πάνω από 1.000 σιίτες έχουν συλληφθεί συνολικά στην διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων."Είμαστε σε επαφή με διεθνείς οργανώσεις για να προσελκύσουμε την προσοχή στις συστηματικές παραβιάσεις", δήλωσε ο πρώην βουλευτής, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη "σιωπή της διεθνούς κοινότητας" για να συνεχίσει την καταστολή.Σύμφωνα με τον ίδιο, επτά σιίτες διαδηλωτές κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η π
Keywords
Τυχαία Θέματα