''χρειαζεται εθνικη ενοτητα''...

16:56 25/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Την ανάγκη εθνικής ενότητας υπογράμμισε ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Γενικό Προξενείο... της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Πρώτος μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε
την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι δεν βοηθάει την οικονομία, η λήψη νέων μέτρων και οι περικοπές μισθών και συντάξεων.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, για «να αποκτήσει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής».
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας διαβεβαίωσε ότι «κανείς εταίρος μας δεν έθεσε ζήτημα σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ή με την οικονομική βοήθεια. Κανείς δεν άσκησε πίεση υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης για θέματα που μας απασχολούν και που είναι ο γνωστός κατάλογος των μεγάλων εθνικών θεμάτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εμείς ούτε επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέπαμε ποτέ, ούτε θα επιτρέψουμε να συνδεθούν θέματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικής βοήθειας με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή ο λαός μας υπέστη και υφίσταται μεγάλες πιέσεις και ταπεινώσεις στο γήπεδο της οικονομικής πολιτικής, νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ασφάλειας».
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους ομογενείς να μην αναπαράγουν καμία από τις πολιτικές αντιθέσεις της Ελλάδας και να διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα.
«Θέλω να σας παρακαλέσω και να σας ζητήσω, εδώ, στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού, να μην αναπαράγετε καμία από τις πολιτικές αντιθέσεις της Ελλάδας. Να διαφυλάττετε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, την οποία δεν την αντιλαμβανόμαστε, δυστυχώς, στον ελλαδικό χώρο όσο και όπως πρέπει. Να στηρίζετε την πατρίδα με το σθένος και την αγάπη που πάντα έχετε, να είστε υπερήφανοι για την ελληνική σας ταυτότητα», ανέφερε.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό αλλά και στην ανασφάλεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι ασφαλές σημείο αναφοράς και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, εχθροί και φίλοι».
«Έχουμε μια εξαιρετικά στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, απόλυτη, αγαστή, καθημερινή. Και βέβαια, προσπαθούμε να κάνουμε τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς για να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό δεν φαίνεται πάντα με τρόπο άμεσο. Δηλαδή, μπορεί να χρειάζεται να κάνουμε κινήσεις σε άλλα μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα η Μέση Ανατολή ή η Βόρεια Αφρική, οι οποίες όμως επηρεάζουν τον συσχετισμό των δυνάμεων στην στενή περιοχή μας. Και έτσι προσπαθούμε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλο τους το φάσμα, χωρίς αντιφάσεις και χωρίς αγκυλώσεις, οι οποίες δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα. Διότι είναι άλλο πράγμα η σταθερή θέση στα εθνικά συμφέροντα και στην εθνική πολιτική και άλλο πράγμα το να μην αντιλαμβάνεσαι τους συσχετισμούς και να μην έχεις την ικανότητα να ελιχθείς μέσα σε πολύπλοκους συσχετισμούς και σ' ένα κόσμο ανασφαλή», εξήγησε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα