Χωρις φορο πολυτελους διαβιωσης τα εταιρικα ι.χ.!

Από το : autobusiness.gr
Μια εντελώς ξεχωριστή τροπή έλαβε η εκδήλωση της LeasePlan για τα 10 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ειδικότερα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας...
κ. Φίλιππος Ζαγοριανάκος απαντώντας σε ερώτημα του «Autobusiness» σχετικά με ποιος καταβάλει το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης στα εταιρικά αυτοκίνητα απάντησε πως επειδή υπάρχει ένα νομικό κενό δεν καταβάλει ούτε η εταιρεία
αλλά ούτε ο χρήστης τον συγκεκριμένο φόρο. Βέβαια τόνισε πως σε περίπτωση που έρθει ειδοποίηση τότε θα επιβαρυνθεί ο χρήστης του οχήματος...
Μετά από έρευνα που πραγματοποιήσε το «Autobusiness» διαπίστωσε πως όντως υπάρχει νομικό κενό και σύμφωνα με το μέλος του δ.σ. του ΠΟΦΕΕ κ. Αντώνη Μουζάκη το νομικό κενό έγκειται στο γεγονός πως στις περιπτώσεις εταιρειών τα εταιρικά ΙΧ δηλώνται από υψηλόβαθμα στελέχη μόνο μέλη των διοικήσεων, με τον περιορισμό πως όταν ο στόλος αφορά σε πολλά ΙΧ η αντικειμενική δαπάνη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκύπτει από το αυτοκίνητο που προσδίδει την μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Μουζάκης, αν ένα στέλεχος δηλώνει 10 αυτοκίνητα αυτή η δαπάνη θα περιοριστεί σε εκείνο που έχει τον μεγαλύτερο κυβισμό και κατ' επέκταση δαπάνη. Από αυτή την έννοια το σύστημα αναγνωρίζει μόνο το συγκεκριμένο όχημα για την επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης και είναι πιθανό να αγνοεί τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω αν μια εταιρεία έχει στόλο εκατοντάδων αυτοκινήτων για τους πωλητές και δεκάδων 2λιτρων ή ακόμη και 3λιτρων μοντέλων για τα υψηλόβαθμα στελέχη της τότε είναι πολύ πιθανό να καταβάλει Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης σε ένα μόνο ΙΧ και για τα υπόλοιπα ούτε ένα ευρώ...

Ατέλεια στις εταιρικές λιμουζίνες!
Το συγκεκριμένο κενό στη νομοθεσία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δίκαιη φορολόγηση των Ελλήνων φορολογουμένων καθώς από τη μία μεριά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω θα καταβάλουν μέχρι τέλος του 2013 το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για τη χρήση του 2012 ενώ αντίθετα τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών που χρησιμοποιούν ως εταιρικά αυτοκίνητα με κυβισμό 2,3 ή ακόμη και 4 λίτρων δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ.
Ειδικότερα ιδιοκτήτης 2λιτρου αυτοκινήτου με σημερινή λιανική αξία πώλησης ούτε 1.000 ευρώ θα καταβάλει 660 ευρώ για Τέλη Κυκλοφορίας και 440 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Αν κανείς προσθέσει τα ποσά θα αντιληφθεί πως οι φόροι που καταβάλει είναι υψηλότερη της πραγματικής αξίας του αυτοκινήτου.
Από την άλλη μεριά εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης με πιθανή εξαίρεση τον Πρόεδρο ή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο που είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιεί το εταιρικό αυτοκίνητο με τον υψηλότερο κυβισμό...

Δυναμική παρουσία
Η LeasePlan στα 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην 3η θέση της αγοράς και να αυξάνει συνεχώς τους τζίρους αλλά και τα κέρδη της. Ειδικότερα το 2012 ο τζίρος της LeasePlan ανήλθε σε 47 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 2,6 εκατ. ευρώ ενώ για το 2013 ο κ. Ζαγοριανάκος εκτιμά πως ο τζίρος θα ανέλθει στα 51 εκατ. ευρώ και τα κέρδη θα κυμανθούν σε 4,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η LeasePlan παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην υγιή ανάπτυξη, τη διατήρηση θετικών οικονομικών δεικτών, το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης πελατών και την προσφορά ολοκληρωμένων και καινοτόμων υπηρεσιών παραμένει η Leaseplan Hellas.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας και στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 10 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά, η Leaseplan Hellas εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθερή αύξηση τζίρου, η οποία το διάστημα 2010 – 2012 ανέρχεται σε 14% και μάλιστα τη στιγμή που η αγορά εμφανίζει σημαντική πτώση της τάξης του 11%.
Παράλληλα, σημαντική αύξηση εμφανίζει χρόνο με το χρόνο και ο στόλος της εταιρίας ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 10.500 οχήματα τοποθετώντας την στην πρώτη τριάδα των εταιριών λειτουργικής μίσθωσης με μερίδιο αγοράς της τάξης του 14%.
Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες της εταιρίας, στόχος της LeasePlan Hellas είναι η κατάκτηση ηγετικού ρόλου στην αγορά και η περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου της ώστε αυτός να ανέλθει στα 15.500 οχήματα έως το 2017.
Keywords
Τυχαία Θέματα