Α.ζιπε:«αξιζει να ειναι υποψηφια προς ενταξη στην εε η σερβια»

19:49 21/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Άξια να είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Σερβία ο γάλλος υπουργός εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, με το αιτιολογικό ότι το Βελιγράδι έχει κάνει πρόοδο στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και δείχνει αποφασισμένο να προωθήσει τον διάλογο με την... Πρίστινα. Αργά σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να ξεκινήσει στις Βρυξέλλες ο νέος γύρος συνομιλιών Σερβίας-Κοσόβου. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «σχέσεις ιστορικής φιλίας συνδέουν τη Γαλλία
και τη Σερβία» και ανέφερε ότι για τη Γαλλία το μέλλον της Σερβίας είναι στην ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 28 Φεβρουρίου.
«Η χώρα έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο στους τομείς των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, στη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), στο διάλογο με το Κόσοβο. Η Σερβία αξίζει να εισέλθει σε νέα φάση στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Ζιπέ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει με σαφήνεια τις προσδοκίες της. Η πρόοδος στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να εστιασθεί στη διαχείριση των συνόρων και στη συμμετοχή του Κοσόβου σε περιφερειακά φόρουμ» σημείωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βέτσερνιε Νόβοστι», υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία επέδειξε αποφασιστικότητα για πρόοδο στα ζητήματα αυτά.Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας εκτίμησε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα.«Θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών. Κάθε πλευρά πρέπει να αποδείξει την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική και να επιδείξει αποφασιστικότητα και ότι καταβάλλει προσπάθειες. Ειλικρινά, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» απεφάνθη ο Α. Ζιπέ.Σήμερα το απόγευμα ο νέος γύρος συνομιλιών
Εν τω μεταξύ, αργά σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος συνομιλιών Βελιγραδίου- Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέματα όπως η εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακά φόρουμ και η συνολική διαχείριση των διοικητικών διαβάσεων.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αντιπροσωπεία της Πρίστινας ταξιδεύει ήδη για τις Βρυξέλλες.Ο νέος γύρος των συνομιλιών των δύο πλευρών είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί, αλλά η αντιπροσωπεία της Πρίστινας δεν έφθασε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπως είχε σχεδιαστεί.

Δεν έχουν γίνει προς το παρόν τα αίτια της καθυστέρησης άφιξης της αντιπροσωπείας της Πρίστινας στη βελγική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται η σερβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.
Keywords
Τυχαία Θέματα