Ατζεντα σκληρων μετρων και ενστασεων

Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος)
Την ύστατη προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να υπάρξει "πριν από τη Σύνοδο Κορυφής" συμφωνία τόσο με την τρόικα όσο και με τους κυβερνητικούς εταίρους του για το μεγαλύτερο έστω τμήμα του...
πακέτου των μέτρων ύψους 13,5 δισ. θα καταβάλει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
Στην κυβέρνηση αρχίζουν ήδη και επεξεργάζονται εναλλακτικά
σενάρια προκειμένου να μην καθυστερήσει κι άλλο η εκταμίευση της δόσης, την οποία περιμένουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ δεν είναι λίγα και τα στελέχη που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πλέον και στο πολιτικό σύστημα και στην κοινή γνώμη μια κόπωση από τη συνεχή... μετρολογία. Στο Μαξίμου θεωρούν εξαιρετικά πιθανό οι εξελίξεις να μετατεθούν για τον Νοέμβριο (ψήφιση των μέτρων, δόση, επιμήκυνση), μετά και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας που οδηγούν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.Χθες, ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, τις οποίες παρέπεμψε για τον επόμενο μήνα.
Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο ΚορυφήςΑν και επέμεινε ότι από αυτές τις εξελίξεις δεν θα επηρεαστεί ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, είπε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο Κορυφής και προανήγγειλε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την επόμενη, έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χθες σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους του Τύπου δήλωσε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί άμεσα, θα επιδιώξει σήμερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα έχει το απόγευμα με τους κυβερνητικούς εταίρους του να ξεπεράσει τις ενστάσεις και τις διαφωνίες σχετικά με τις νέες απαιτήσεις της τρόικας και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη στους βασικούς άξονες των μέτρων.Με αυτό το «χαρτί» θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να συμφωνήσει και να «περάσει» τα μέτρα από τη Βουλή, εφόσον έχει:Μια θετική δήλωση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για τη σαφή πρόοδο της Ελλάδας.Μια εξουσιοδότηση από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης προς τους υπουργούς Οικονομικών ότι αμέσως μόλις υπάρξει οριστική συμφωνία, το Eurogroup θα «ανάψει» το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση.Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μετά από έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, εφόσον αυτήν τη φορά τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, στα τέλη Οκτωβρίου ή το πολύ μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, θα μπορέσουν να ψηφιστούν τα μέτρα, καθώς θα έχει προηγηθεί η απόφαση για τη συμφωνία-πακέτο: Μέτρα ? δόση ? επιμήκυνση. Η μετάθεση της ψήφισης των μέτρων κρίθηκε απαραίτητη, καθώς θεωρήθηκε ότι εφόσον υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις από την πλευρά της Ευρώπης θα διευκολυνθεί το έργο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα μπορέσουν έτσι να στηρίξουν μια αντιδημοφιλή, πλην όμως αναγκαία πολιτική.
Keywords
Τυχαία Θέματα