Ασφυκτικες πιεσεις για το νεο δανειο

11:42 4/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Δεμίρης
(από την Ημερησία)
«Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει» είναι το ξεκάθαρο μήνυμα των Βρυξελλών προς την Αθήνα. Οι κοινοτικοί παράγοντες κορυφώνουν τις πιέσεις για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του πακέτου «PSI-νέου Μνημονίου-νέας δανειακής...
σύμβασης» και ξεκαθαρίζουν ότι χωρίς συμφωνία δεν θα υπάρξει πρόσθετη βοήθεια προς τη χώρα μας.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η υπομονή έχει εξαντληθεί έναντι της Ελλάδας,
καθώς οι κοινοτικοί παράγοντες διαπιστώνουν, με δυσφορία, ότι η προθεσμία για συμφωνία «έως το τέλος της εβδομάδας» εκπνέει χωρίς αποτέλεσμα. Πάντως, με δεδομένο ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα συνεχίζονταν μέχρι χθες, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα υπάρξει συνεδρίαση της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, μπορεί να διεξαχθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.
Με άλλα λόγια, αυτό που διαμηνύεται είναι ότι μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία για το PSI, το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση θα συγκληθεί το Eurogroup. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση των Βρυξελλών, οι οποίες δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωζώνης με τα συγκεκριμένα θέματα ανοιχτά.
Βέβαια, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι και η Γερμανία με την όλη στάση της και τα συνεχή προσκόμματα που θέτει, δεν συμβάλλει στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι μόνον όταν ξεκαθαρίσουν όλα τα στοιχεία, θα ενεργήσουν άμεσα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι «εξαιρετικά περίπλοκες σε μια διαδικασία η οποία δεν έχει προηγούμενο», αλλά, όπως τόνισε, υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία σε εθελοντική βάση.
Για τα εργασιακά
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, ο Αμαντέου Αλταφάζ υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθούν οι χρόνιες απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία. Σημείωσε, ακόμη, ότι όλα είναι αντικείμενο συζήτησης και ότι η τρόικα και οι ελληνικές αρχές εξετάζουν όλους τους τομείς που έχουν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών στην αγορά εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν υπάρξει συμφωνία για το PSI και για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ, και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για συνεδρίαση του Eurogroup.
Από τις «ΑΑΑ»
Νέο μήνυμα στην Αθήνα
«Καμπανάκι»
Keywords
Τυχαία Θέματα