Αρενα η ολομελεια με κοκκινο πανι το φορο ακινητων και τους πλειστηριασμους...

Με τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων την Παρασκευή και για τους πλειστηριασμούς το Σάββατο, θα ολοκληρωθεί το κρισιμότερο κοινοβουλευτικό τριήμερο που ξεκίνησε ...
σήμερα στη Βουλή.
Πάντως, στην Ολομέλεια όπου συζητούνται οι διατάξεις για τον φόρο ακινήτων παρίστανται λιγότεροι από 15 βουλευτές και πλέον καθίσταται καθημερινό φαινόμενο να είναι περισσότεροι οι επισκέπτες μαθητές στα θεωρεία, από τους εθνικούς αντιπροσώπους στην αίθουσα.

Κατά τα άλλα η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου
απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε βελτιώσεις στην φορολόγηση των ξενοίκιαστων ή ημιτελών ακινήτων.

Ο κ. Δημήτρης Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι «ο ενιαίος φόρος μόνο ενιαίος μόνο ενιαίος δεν είναι. Υπερφορολογεί την μικρή και μεσαία περιουσία και απαλλάσσει τις οφ σορ που νοικιάζουν ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρίες. Αυτό είναι δώρο στους εφοπλιστές».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι «ο λογαριασμός θα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι» ενώ επισήμανε πως σε επιμέρους διατάξεις που αφορούν κυρίως τους κώδικες φορολόγησης αναμένει βελτιώσεις για να καθορίσει την τελική στάση που θα κρατήσει το κόμμα.

Για αντισυνταγματικές διατάξεις μίλησε ο κ. Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛΛ) ενώ ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) σημείωσε ότι «ο φόρος χαρακτηρίζεται από ανάπηρη προοδευτικότητα». Ο εκπρόσωπος της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος είπε «από τον φόρο θα επωφεληθούν οι ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων και θα ζημιωθούν οι μικροιδιοκτήτες».

Τέλος ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα «ξεκληρίσει την μικρομεσαία τάξη και την φτωχολογιά».

Πλειστηριασμοί

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το απόγευμα. Για την ώρα και μετά τις αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο, οι ομαδικές ενστάσεις για μια σειρά διατάξεων φαίνεται να έχουν αποσυρθεί. Παρα ταύτα εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος «ατυχήματος» από ορισμένους βουλευτές της συμπολίτευσης που το τελευταίο διάστημα έχουν υιοθετήσει την τακτική της σιωπής.

Πέραν αυτού, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που θα ακολουθήσει κατεπείγουσα διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και το Σάββατο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Παρά ταύτα, το «μασάζ» στους βουλευτές έχει ήδη ξεκινήσει καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να επιφέρει «ξαφνικό πολιτικό θάνατο». Πάντως, κατά την κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές μεταξύ του κ. Κωστή Χατζηδάκη και βουλευτών της ΝΔ, φαίνεται ότι η ρύθμιση τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής. Οι διαφωνίες περιορίζονται σε επιμέρους ζητήματα και κυρίως στην πλήρη απαλλαγή καταβολής δόσης όσων έχουν καθαρό ετήσιο καθαρό εισόδημα 5000 ευρώ. Επιπροσθέτως, θετική χαρακτηρίζεται η ρύθμιση και από το ΠΑΣΟΚ.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα