Αρχιμαγειρας και στo γιαλαντζι ο αλεξης - μοχαμετ αλι - τζο φρειζερ!

13:44 27/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
«Δεν είστε μεταρρυθμιστής, είστε «γιαλαντζί»
μεταρρυθμιστής κε Μητσοτάκη»
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Αυτή η φράση του πρωθυπουργού στη βουλή με...
έκανε να ψάξω περισσότερο τη λέξη, γιατί δεν γνώριζα ότι ο Αλέξης γνωρίζει από μαγειρική και μάλιστα, υψηλού επιπέδου όπως το «γιαλαντζί». Δεν ξέρω ποια συνταγή του αρέσει περισσότερο, και τι εννοούσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιοματικής αντιπολίτευσης! Μάλλον, έμπλεξε την πολιτική με τη μαγειρική και ξεστόμισε τη λέξη χωρίς να γνωρίζει την πραγματικής έννοια.
βρήκαμε λοιπόν στα λεξικά:
Γιαλαντζί. Τούρκικη λέξη, yalanci, που μεταφέρθηκε αυτούσια στα Ελληνικά: είναι ο ψεύτης και, κατ' επέκταση, ο ψεύτικος, ο ψευδεπώνυμος, ο ιμιτασιόν.
Εξ αυτού και η πιο κοινή χρήση της λέξης –τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Έτσι λέμε τα νηστίσιμα ντολμαδάκια, τα τυλιχτά αμπελόφυλλα που γίνονται μόνο με ρύζι, χωρίς κιμά. Επειδή τους λείπει το κρέας που είχε, προφανώς, η ορίτζιναλ συνταγή έχουν καταγραφεί ως προϊόν συμβιβασμού, ως κάτι όχι ακριβώς γνήσιο.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη γιαλαντζί και ως απαξιωτικό χαρακτηρισμό για ένα άτομο που δεν είναι γνησίως αυτό που δηλώνει.

Γιαλαντζί μάγκας, ας πούμε –που είναι μια σχετικά κοινή φράση– είναι ο τζάμπα μάγκας, ο δάγκας, δηλαδή, ο θρασύδειλος, ο λέει-πολλά-αλλά-κωλώνει. Γιαλαντζί ρεμπέτες είναι, σε πρώτη φάση, οι λεγόμενοι αρχοντορεμπέτες και, αργότερα, οι κομπανίες στις οποίες μπαγλαματζής χωρίς πουτσουντί δεν εννοείται. Γιαλαντζί σοσιαλιστές, λέμε τώρα, χαρακτηρίζονται οι θιασώτες τουΤρίτου Δρόμου –και ούτω καθεξής.

Προφανώς ό ίδιος ο Αλέξης ως «γιαλαντζί» γνωρίζει από συνταγές. Χρησιμοποιώντας τη λέξη, μαζί με κορώνες κραυγές, προσπάθησε να «ντοπάρει» τους βουλευτές του, αφού βάλλεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έτσι το ήπιο κλίμα που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τορπίλισε. Πολλοί μάλιστα, περίμεναν την πρώτη μονομαχία, σαν αυτή του Μοχάμετ Άλι (Κάσιους Κλέι) και Τζό Φρέιζερ που έμεινε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος αγώνας πυγμαχίας όλων των εποχών.

Στις 8 Μαρτίου 1971, Μοχάμεντ Άλι (Κάσιους Κλέι) και Τζο Φρέιζερ, αήττητοι μέχρι εκείνη τη στιγμή, συναντήθηκαν στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» με αήττητο μέχρι τότε τον Μοχάμετ Άλι που είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Ο Τζο Φρέιζερ κέρδισε, εδώ θα έχουμε πολλούς γύρους με «γιαλαντζί» μονομαχίες από τον πρωθυπουργό.
Keywords
Τυχαία Θέματα