Απο τελους ετους η αποκλιμακωση των τραπεζικων επιτοκιων

09:43 4/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)
Η αλλαγή του σκηνικού στο τραπεζικό σύστημα, με τον περιορισμό του αριθμού των τραπεζών που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, η μείωση του ανταγωνισμού και η έλλειψη ρευστότητας, που δεν αναμένεται να εκτονωθεί, εκτιμάται...
ότι θα οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, που θα ξεκινήσει από τα τέλη του έτους. Σύμφωνα, ωστόσο, με τραπεζικά στελέχη, η πλήρης ισορροπία στο μέτωπο των επιτοκίων, με την επιστροφή των αποδόσεων σε εύλογα επίπεδα, συνδέεται
περισσότερο με τη μείωση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού από την πλευρά του Δημοσίου, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, που διαμορφώνονται σήμερα στο 4,80%.
Τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκονται σήμερα κοντά στο 4,50% - 5%, ενώ για ποσά άνω των 100.000 ευρώ έχουν εκτιναχθεί πάνω από το 5,5%, πιστοποιώντας ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τη διατήρηση των επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, με επιτόκια που διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στο 4,82%. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο, που ξεπερνά ακόμη και τις αποδόσεις που προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες, που διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά τον Ιούλιο στο 4,41%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 2,80%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών η πλειοψηφία των λογαριασμών που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες σε ποσοστό έως 81,5% έχουν ποσά έως 2.000 ευρώ, ενώ 11,3% είναι το ποσοστό των λογαριασμών που έχουν ποσά από 2.001 έως 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις σε ευρώ φυσικών προσώπων, δηλαδή των νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 119 δισ. ευρώ, ενώ στα 11 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι λογαριασμοί που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες με ποσά από 10.001 έως και 50.000 ευρώ –το επίπεδο δηλαδή μιας στοιχειώδους αποταμίευσης– αντιπροσωπεύουν μόλις το 5,9% του συνόλου, ενώ ακόμη μικρότερο, στο 1,3% είναι το ποσοστό των λογαριασμών με ποσά από 50.001 ευρώ και άνω.
Keywords
Τυχαία Θέματα