Απειλούν με απεργία μέσα στην εξεταστική οι Πανεπιστημιακοί

09:43 4/9/2012 - Πηγή: 24wro
Με κινητοποιήσεις διαρκείας ακόμη και κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου...
απαντούν οι πανεπιστημιακοί στην απόφαση της κυβέρνησης για τις μεσοσταθμικές περικοπές της τάξης του 17,5% στα ειδικά μισθολόγιά τους. Η συνάντηση που είχε χτες το εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα δεν είχε θετικά αποτελέσματα. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ
κ. Σταυρακάκης, «η απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για διαδικασίες εκτός ελέγχου».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών, οι μειώσεις στις αποδοχές θα είναι κλιμακωτές και συγκεκριμένα: στα 0-1.000 ευρώ θα είναι 5%, στα 1.001-1.500 ευρώ θα είναι 15%, στα 1.501-2.500 ευρώ θα είναι 25% και στις αποδοχές των 2.501 ευρώ και άνω θα γίνουν περικοπές 35%.

Τόσο το προσωπικό των πανεπιστημίων όσο και των ΤΕΙ καταγγέλλουν ότι με τις περικοπές αυτές επιστρέφουν μισθολογικά στο 1995 και ότι η κυβέρνηση ακυρώνει κάθε εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στα ΑΕΙ και για άλλη μία φορά «σπρώχνει» τους επιστήμονες της χώρας να την εγκαταλείψουν αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό.

«Είναι απαράδεκτη όλη η κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε μια στιγμή που η οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από την επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, η κυβέρνηση αποφασίζει περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νίκος Σταυρακάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης συμπλήρωσε: «Είναι απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης γιατί είναι το μοναδικό ειδικό μισθολόγιο που είναι καθηλωμένο στο 2004, όταν άλλα ειδικά μισθολόγια είχαν αυξήσεις από 35 έως 100%».

Οι πανεπιστημιακοί, πάντως, δεν ζητούν να εξαιρεθούν από τις περικοπές αλλά να επιστρέψουν στο μισθολόγιο του 2001, με δεδομένο, όπως οι ίδιοι λένε, ότι για μία δεκαετία δεν πήραν καμία αύξηση. Σήμερα θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων προκειμένου να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους για το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη υπάρχουν προτάσεις για απεργίες διαρκείας ακόμη και κατά την εξεταστική περίοδο των φοιτητών, που αρχίζει τις επόμενες μέρες.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα