Απεριοσριστες υποβαθμισεις στην ευρωπη "υποσχονται" οι οικοι

Υπό τη διαρκή απειλή των υποβαθμίσεων θα πορευτεί έως την επόμενη (άτυπη) Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ενωση. Καθώς δεν διαφαίνονται προς το παρόν ελπίδες επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης οι οίκοι αξιολόγησης εντείνουν τις...
πιέσεις τους με απειλητικές προειδοποιήσεις και αλληλουχία υποβαθμίσεων εθνικών οικονομιών και τραπεζών.

Το τελευταίο ανακοινωθέν από τον οίκο Fitch
περιελάμβανε προειδοποιήσεις μελλοντικής υποβάθμισης για τις μεγαλύτερες τράπεζες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας, Βελγίου και Κύπρου. Σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές βρίσκονται μεταξύ άλλων οι τράπεζες Societe Generale, Dexia, Banco Santander, Intesa Sanpaolo, Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank.

Στον προθάλαμο της υποβάθμισης βρίσκονται από χθες (από τον ίδιο οίκο) και δύο από τα λιγοστά θεσμικά «εργαλεία» που διαθέτει η ευρωζώνη για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τελούν υπό αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης, σύμφωνα με τη Fitch, λόγω της αρνητικής προοπτικής για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας που αποτελεί μετά τη Γερμανία το δεύτερο μεγαλύτερο εγγυητή αυτών των οργανισμών.

Αλλωστε ο οίκος Moody's είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι εν δυνάμει υπό τη διαρκή απειλή υποβάθμισης λόγω της αλληλεξάρτησής τους και της επιδείνωσης της κρίσης χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα