Ηπα: η fed προτεινει αυστηροτερους κανονες για τις τραπεζες

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) πρότεινε νέους κανόνες για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες με στόχο την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας κατάρρευσης. Τράπεζες με περισσότερα από 50 δις δολ. σε... περιουσιακά
στοιχεία θα πρέπει να αυξήσουν το ελάχιστο ποσό ρευστών διαθεσίμων που είναι υποχρεωμένες να διακρατούν. Τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Bank of America και Goldman Sachs, θα αντιμετωπίσουν ακόμη σκληρότερους όρους.
Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν αντιτεθεί στην αύξηση των αποθεματικών τους επισημαίνοντας τον κίνδυνο να στεγνώσει ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.Οι προτάσεις της Fed βασίζονται στον νόμο για τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση Dodd-Frank που ψηφίστηκε πέρσι από το αμερικανικό Κονγκρέσσο με βασικό στόχο την αποτροπή μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης όπως αυτής του 2008 με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.Με τις νέες προτάσεις, οι τράπεζες με ενεργητικό πάνω από 50 δις δολ. πρέπει να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια 5% με στόχο να ανέλθει σε 7,5% ως το 2019, σύμφωνα με τα διεθνώς συμφωνημένα για τους τραπεζικούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.Τέλος, τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα που είναι συστημικά σημαντικά για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα πρέπει να αυξήσουν επιπλέον 2,5% τα αποθεματικά τους. Οι προτάσεις θα συζητηθούν μέχρι τέλος Μαρτίου 2012.
Keywords
Τυχαία Θέματα