Αναστασιαδης: χωρις αποχωρηση των τουρκικων στρατευματων δεν υπαρχει λυση...

00:00 23/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στο CNN Turk ανέφερε πως αν ο τουρκικός στρατός...
δεν αποχωρήσει από την Κύπρο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, ενώ για το
θέμα των εγγυήσεων υπέδειξε ότι ένα σύγχρονο κράτος δεν χρειάζεται εγγυήσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο στόχος του είναι να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. Για το ρόλο του Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι πολύ σημαντικός γιατί είναι υπέρ της ομόσπονδης λύσης. Ανέφερε ακόμα ότι εκτός από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όλοι οι προηγούμενοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες είχαν κάνει προτάσεις για συνομοσπονδία.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο κ. Ακιντζί θα μπορέσει να πείσει την Άγκυρα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι η Άγκυρα θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. "Γι` αυτό και δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να πείσουν ο ένας τον άλλον. Ασφαλώς αυτό θα διαφανεί όταν αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε.

Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι κάποια μέτρα εμπιστοσύνης δεν μπορούν να εφαρμοστούν επειδή η Τουρκία ονομάζει κάποιες περιοχές στρατιωτικές. Σε ερώτηση τι βήμα αναμένει από την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε:

«Για παράδειγμα η Τουρκία να άρει την απαγόρευση των πλοίων υπό κυπριακή σημαία να εισέρχονται στα τουρκικά λιμάνια. Με αυτό τον τρόπο θα μας διευκολύνει ώστε να άρουμε το βέτο μας για άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας στη διαδικασία της με την ΕΕ. Οι τάφοι κάποιων αγνοουμένων είναι σε στρατιωτικές περιοχές και απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές. Για το άνοιγμα κάποιων οδοφραγμάτων πρέπει ο τουρκικός στρατός να αλλάξει τοποθεσία. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Αυτά είναι κάποια μόνο παραδείγματα».

Για την Αμμόχωστο, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι αν επιλυθεί η ουσία του προβλήματος, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα πλέον.
Για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού ανήκουν και στις δύο κοινότητες του νησιού. Μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, τη διαχείρισή τους έχει με βάση το Σύνταγμα η κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε. Όπως εξήγησε, θα ιδρυθεί ένα ταμείο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα.

«Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα είναι το 2020- 2021. Αν όλα πάνε καλά, ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα καταλήξουμε σε λύση. Σε αυτό το στάδιο πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να συζητούμε το θέμα της κατανομής των κερδών», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Keywords
Τυχαία Θέματα