Αναν: δυσκολη η καταπαυση του πυρος στη συρια

19:30 11/3/2012 - Πηγή: Fimotro
«Είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία», δήλωσε σήμερα ο Κόφι Ανάν μετά τη νέα του συνάντηση με τον σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Παρόλα αυτά, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου εξέφρασε την αισιοδοξία του...
για τη συνέχεια: «Θα είναι σκληρό. Θα είναι δύσκολο, αλλά εμείς πρέπει να έχουμε ελπίδα», δήλωσε ο κ. Ανάν σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό.
«Είμαι αισιόδοξος για διάφορους λόγους» είπε, επικαλούμενος μια
γενική επιθυμία για ειρήνη στη Συρία.

Το Σάββατο ο Αλ Άσαντ απέρριψε κατηγορηματικά την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Ο σύρος Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος όσο στη χώρα του επιχειρούν «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών».

«Η Συρία είναι έτοιμη να δεχθεί κάθε ειλικρινή προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση απέναντι σε όσα διαδραματίζονται» μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, επικαλούμενο δηλώσεις του Μπασάρ αλ Άσαντ ενώπιον του Κόφι Ανάν.

Ο Κόφι Ανάν από την πλευρά του, όπως αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε στον σύρο Πρόεδρο τη «βαθιά του ανησυχία» για την αιματηρή καταστολή της αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Ο Ανάν επιχειρεί να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Μετά τη Συρία θα επισκεφθεί γειτονικές χώρες. Πρώτος του σταθμός θα είναι πιθανότατα η Τουρκία, η οποία έχει τηρήσει αυστηρή στάση στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς Άσαντ.

Η κυβέρνηση Άσαντ αποφάσισε τη σταδιακή ανάκληση των πρεσβευτών της από χώρες της ΕΕ, φοβούμενη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους απελάσει ως απάντηση στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα