Όταν η ιστορία "ράβεται" στο μπράτσο

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση για απλές εικόνες. Αντιθέτως το κάθε έμβλημα, της εκάστοτε περιοχής του Ελληνικού Στρατού, έχει την δική του ιστορία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο όπου και μάχεται η εκάστοτε μονάδα.Τα εμβλήματα που φορούν στο μπράτσο οι Έλληνες στρατιώτες, υπαξιωματικοί αλλά και αξιωματικοί, δεν είναι ένα....... απλό εξάρτημα της στολής εξόδου αλλά μια ζωντανή απόδειξη πως η πατρίδας μας, έχει μαχητές που ανά πάσα ώρα και στιγμή θα την υπερασπίσουν μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους.

ΓΕΣ
Ο Δικέφαλος αετός με
το εθνόσημο (χωρίς τις δάφνες) να προβάλλεται στο μέσο του κορμού του. Ο δικέφαλος αετός, απεικονίζει τους δύο αετούς του Δία και χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά στην Ελλάδα, ως σύμβολο της στρατιωτικής και πνευματικής της δύναμης. Στην αρχαία Ελλάδα ο δικέφαλος αετός υπήρξε σύμβολο της θεϊκής εξουσίας. Στα βυζαντινά χρόνια, συμβόλιζε την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα και την ελευθερία, την επικυριαρχία σε Ανατολή και Δύση και την παγκοσμιότητα του Χριστιανισμού. Σήμερα, ο δικέφαλος αετός συνεχίζει να συμβολίζει την αδούλωτη ελληνική ψυχή, την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού, για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας από κάθε εξωτερική επιβουλή.Επίσης, συμβολίζει τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της πολιτιστικής, πολιτισμικής και πνευματικής διάστασης του ελληνισμού.

1η ΣτρατιάΑρχαία μακεδονική ασπίδα, με τον ήλιο της Βεργίνας επί αυτής. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και τη θέληση της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, να μην έλθει ποτέ σε συμβιβασμό με τους εχθρούς της.

Α’ Σώμα ΣτρατούΠερικεφαλαία και δόρυ Λεωνίδα. Συμβολίζουν την αποφασιστικότητα του Α'ΣΣ να αγωνισθεί, όταν απαιτηθεί, μέχρις εσχάτων, όπως ο Λεωνίδας με τους άνδρες του στις Θερμοπύλες.

Β’ Σώμα ΣτρατούΑσπίδα και δόρατα χιαστί πολεμιστή της αρχαίας Σπάρτης. Συμβολίζει τη ρώμη, τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των αρχαίων.

Γ’ Σώμα ΣτρατούΑπεικονίζει το Σταυρό, σύμβολο πίστης, υπομονής και μαρτυρίου, που προασπίζεται από ασπίδα, η οποία φέρει και αυτή Σταυρό, σύμβολο της κραταιόητας των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Τα τέσσερα "Β" στις γωνίες του Σταυρού σημαίνουν: Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων. Τα παραπάνω στοιχεία λήφθηκαν από το Βυζάντιο, γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη

Δ’ Σώμα ΣτρατούΣτο γαλανό πλαίσιο που συμβολίζει τον ελληνικό ουρανό και τις θάλασσες της χώρας μας, προβάλλονται δύο περικεφαλαίες και ξίφος, που αποτελούν τα αντιπροσωπευτικότερα πολεμικά εξαρτήματα της στολής των πολεμιστών του Μ. Αλεξάνδρου. Η λαβή του ξίφους προβάλλεται στο φωτεινό δίσκο ανατέλλοντος ηλίου, ο οποίος περιβάλλεται με ουράνιο τόξο. Ο συνδυασμός του ουράνιου τόξου (σύμβολο γαλήνης, αισιοδοξίας και ελπίδας) και της λαβής του ξίφους πάνω στον ανατέλλοντα ήλιο, συμβολίζει τον παράλληλο σκοπό της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου για
Keywords
Αναζητήσεις
που ραβεται το εθνοσημο στην στρατιωτικη στολη, βασιλευς βασιλεων βασιλευων βασιλευσιν
Τυχαία Θέματα