Ανακαλυπτοντας τον φωτη κοντογλου...

19:31 1/1/2016 - Πηγή: Fimotro
«Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως Φαντασία και χειρ»: αυτός είναι ο τίτλος ...
της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης, που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου ζωγράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου. Είναι η πρώτη φορά που μία έκθεση δεν εστιάζει μόνο στους πίνακες και τις αγιογραφίες του Κόντογλου, αλλά μελετά με ξεχωριστό τρόπο την προσωπικότητά του ως εικαστικού, λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή.

Η έκθεση που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου,
περιλαμβάνει 150 έργα και περισσότερα από 100 τεκμήρια, εκδόσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, συμβόλαια, επιστολές από τα Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού Μουσείου και από αρχεία ιδιωτικών συλλογών. Μέσα από φωτογραφίες, επιφυλλίδες του στον ημερήσιο τύπο της εποχής, χειρόγραφα αδημοσίευτων κειμένων του, σημαντικά τεκμήρια από την αλληλογραφία του, συμβόλαια που αφορούν δημόσιες εκκλησιαστικές και ιδιωτικές παραγγελίες αγιογραφικών συνόλων, σημειώσεις και προσωπικές μελέτες σχετικές με θεολογικά και καλλιτεχνικά θέματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα, αλλά και μελέτες άλλων συγγραφέων για τον Φώτη Κόντογλου, συντίθεται ένα ολόκληρο ψηφιδωτό που αποκαλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του καλλιτέχνη.

Τα περισσότερα τεκμήρια προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Φώτη Κόντογλου, το οποίο δωρήθηκε το 2014 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τους εγγονούς του καλλιτέχνη Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο. Ανακαλύψτε τον Φώτη Κόντογλου μέσα από την πιο αντιπροσωπευτική έκθεση γι’ αυτόν. Γιατί, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τα εγκαίνια: «Eκείνο που παραδίδει τον Φώτη Κόντογλου στην όποια αιωνιότητα αρμόζει στον άνθρωπο, είναι το πνεύμα του. Ένα πνεύμα που συντίθεται από τον χρωστήρα και τη γραφίδα του. Είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα, το οποίο κατατάσσει τον Φώτη Κόντογλου στη χορεία των αυθεντικών εκφραστών του ελληνικού πνεύματος, από τις αρχετυπικές του καταβολές ως τις ημέρες μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα