Αλλάζει η ψυχολογία – ο dow jones κατέκτησε τις 30.000 μονάδες

Εμβόλια και Μπάιντεν εκτόξευσαν το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Με τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο με τα εμβόλια να είναι εξαιρετικά ευοίωνες, τον Dow Jones να κλείνει για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 30.000 μονάδες και τους επενδυτές να πανηγυρίζουν για την ελάττωση του πολιτικού ρίσκου, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει την διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, ολοκληρώθηκε η Τρίτη στη Wall Street.

Η επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών Έμιλι Μέρφι δήλωσε στον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι η κυβέρνηση Τραμπ διαθέτει ομοσπονδιακούς πόρους για τη μετάβασή

του στο αξίωμα.

Ο Τραμπ μέσω ανάρτησής του στο Twitter τόνισε ότι ενέκρινε την κίνηση, αλλά είπε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα.
Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται πως θα ορίσει ως υπουργό Οικονομικών μια παλιά γνώριμο της αγοράς, την πρώην επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν, κίνηση που αναπτερώνει τις ελπίδες των επενδυτών για νέες κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Η Γέλεν, άλλωστε, κατά τη θητεία της στη Wall Street διατήρησε μια ευέλικτη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική για να διασφαλίσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008. Έχει ταχθεί υπέρ ενός γενναίου προγράμματος δημοσιονομικής τόνωσης, σημειώνοντας πρόσφατα σε συνέντευξη της ότι η ανάκαμψη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας θα είναι άνιση και εύθραυστη εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει δράση για να τονώσει την απασχόληση και να προστατεύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 30.046,24 μονάδες με άνοδο 1,54%, ο S&P 500 στις 3.635,41 μονάδες με άνοδο 1,62%, κλείνοντας επίσης σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ ο Nasdaq στις 12.036,79 μονάδες με άνοδο 1,31%. Ιστορικό ρεκόρ και για τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 1,9%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 27 έκλεισαν με άνοδο και 3 με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Chevron (5,03%), JPMorgan (4,62%) και Goldman Sachs (3,95%). Αντίθετα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές των Merck & Co. (-0,14%), P&G (-0,31%) και Amgen (-0,79%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Νοέμβριο εν μέσω των διαδοχικών ρεκόρ των κρουσμάτων και των νοσηλειών Covid-19.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 96,1 μονάδες το Νοέμβριο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Οκτωβρίου στις 101,4 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 98,0 μονάδες.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες διολίσθησε στις 105,9 μονάδες από 106,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών κατρακύλησε στις 89,5 μονάδες το Νοέμβριο από 98,2 τον Οκτώβριο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου στις 132,60 μονάδες, όταν οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμα πληγεί από την πανδημία.

The post Αλλάζει η ψυχολογία – Ο Dow Jones κατέκτησε τις 30.000 μονάδες appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα