Αγορα κυπριακων ομολογων στο πλαισιο της ποσοτικης χαλαρωσης...

08:01 8/10/2015 - Πηγή: Fimotro
Δεύτερο κύκλο αγορών κυπριακών κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης ...
το ευρωσύστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού.

Οι κινήσεις του ευρωσυστήματος αναμένεται να συμπιέσουν προς τα κάτω τις αποδόσεις
των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, το ευρωσύστημα προχώρησε σε αγορές κυπριακών ομολόγων ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ με μέσοσταθμική διάρκεια λήξης 5,32 χρόνια.

«Η συμπερίληψη των κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο διευρυμένο πρόγραμμα αγορών αναμένεται να συνεχίσει να έχει άμεσα οφέλη για την Κύπρο, κυρίως μέσω της περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, και έμμεσα, μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης γενικότερα στην κυπριακή οικονομία και ειδικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε η κυρία Στυλιανού.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι από τον Ιούλιο, που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αγορές κυπριακών ομολόγων από το ευρωσύστημα, οι αποδόσεις των ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές υποχώρησαν κατά 30 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα οι αποδόσεις υποχωρούν κατά 5 μονάδες βάσης.

Η κυρία Στυλιανού επεσήμανε πως οι αγορές διενεργούνται στη δευτερογενή αγορά κυρίως από κατόχους κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων, δηλαδή τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, τα οποία είναι διατεθειμένα να ρευστοποιήσουν μέρος των επενδύσεων τους σε κυπριακά κυβερνητικά ομόλογα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των κυπριακών ομολόγων που είναι επιλέξιμα για αγορά στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα