Αυτο ειναι το σχεδιο για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων...

...ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ...
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την κατάθεση ...
στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του Κράτους μέχρι την Κυριακή και με αυτό εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα βάσει του νέου μνημονίου
για αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του ΤΧΣ, για υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης των διοικήσεων και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που επισήμως θα γνωστοποιηθούν από την ΕΚΤ το ερχόμενο Σάββατο, είναι περίπου 14 - 15 δισ ευρώ συνολικά. Από αυτά, περίπου 9 δισ είναι το αρχικό ποσό του βασικού σεναρίου και επιπρόσθετα 6 δισ του ακραίου σεναρίου.

Τα ιδιωτικά Κεφάλαια και τα senior ομόλογα

Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών έπειτα από απαίτηση της DG Comp. Ειδικότερα οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου για κεφαλαιακές ανάγκες 9 δισ υποχωρούν στα 5 δισ γιατί θα προβλέπεται μετατροπή του συνόλου των ομολόγων – junior και senior – σε μετοχές καθώς και εταιρικές πράξεις στα πλαίσια των business plans (αναδιάρθρωση λειτουργίας, πώληση θυγατρικών κοκ).

Επιπλέον οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της αναβαλλόμενης φορολογίας, δηλαδή μετατροπή των ζημιών σε Κεφάλαιο, μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Επομένως απομένει ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ που θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες.

Ο ρόλος των CoCos και το μετοχικό σχήμα

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και έτσι πλέον θα οδηγηθούμε σε μετοχικό σχήμα των τραπεζών όπου το Κεφάλαιο τους θα είναι κατά πλειοψηφία ιδιώτες, κατά το υπόλοιπο CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα σε προκαθορισμένη τιμή) και κατά το υπόλοιπο κοινές μετοχές που θα ελέγχει το Δημόσιο.

Και αυτό επειδή απ' τα 6 δισ ευρώ του ακραίου σεναρίου, θα καλυφθούν σε ποσοστό 70% με έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων CoCos και σε 30% με κοινές μετοχές. Δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο τα ποσοστά αυτά να είναι ελαφρώς διαφορετικά και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις κοινές μετοχές να είναι μικρότερο του 30%. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν θα υποχωρεί κάτω του 20%.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα