Ti λενε οι ξενοι για δεπα και ερτ...

18:03 13/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Το Λονδίνο δεν "βλέπει" εκλογές - Ριμπάουντ στα ομόλογα με την απόδοση και πάλι κάτω από 10% και στις μετοχές...
(Upd) Δεν φαίνεται να ανησυχούν τα διεθνή κεφάλαια για διενέργεια εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η μεσοπρόθεσμη προοπτική για την οικονομία, όπως αυτή διαμορφωνόταν στο τελευταίο διάστημα, δεν αλλάζει, παρά τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι τιμές των ομολόγων
παρουσιάζουν βελτίωση έναντι των χθεσινών τιμών κλεισίματος και του σημερινού ανοίγματος, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 9,8% και η τιμή στο 56 από 58. Παράλληλα, το strip που αποτελεί τη μέση τιμή ανέβηκε στο 45,5 από 44,85 που ήταν το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα χαμηλά του ξεκινήματος έχουν δραστηριοποιηθεί ξένοι και κυρίως ελβετικά κεφάλαια.

Παράλληλα ανοδικά γύρισε και το Χρηματιστήριο το οποίο κινείται στα επίπεδα των 880 μονάδων με κυριότερα rebounds στην Alpha, στο warrant της Alpha, που κινείται στα 0,70 ευρώ (13%), τη ΔΕΗ και την ΕΧΑΕ.

Σύμφωνα με τον κ. George Zois της Exotix, που τον τελευταίο χρόνο έχει δραστηριοποιηθεί τόσο στα ελληνικά ομόλογα, όσο και στις ελληνικές μετοχές, η ολοκλήρωση μιας ακόμα αύξησης κεφαλαίου από τις μεγάλες τράπεζες, θα δώσει θετική νότα στο σημερινό κλίμα. Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Ο ίδιος σημείωνει ότι, όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η αγορά δεν εξέλαβε ότι απετέλεσε ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η μη ολοκλήρωσή της, αλλά ήταν οι Ρώσοι οι οποίοι απεσύρθησαν τελικά από τον διαγωνισμό. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει εναλλακτικός ενδιαφερόμενος για να προχωρήσει η ιδιωτικοποιήση εν ευθέτω χρόνο.

Όσον αφορά την υπόθεση της ΕΡΤ, ο ίδιος σημειώνει ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενδεχομένως το τάιμινγκ να μην ήταν το πιο κατάλληλο και η πρακτική να δημιούργησε κλυδωνισμούς. Από την άλλη πλευρά όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η υποβάθμιση, όπως αναφέρει ο ίδιος, από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές, αναμένεται να σημάνει εισροές κεφαλαίων, αφού η Ελλάδα θα αποτελέσει μια ιδιαίτερη περίπτωση και πιθανώς να είναι καλύτερο να είσαι μεγάλο ψάρι στη μικρή γυάλα παρά μικρό ψάρι στη μεγάλη.

Συνολικά, η εκτίμηση για θετική πορεία των ελληνικών μετοχών και ομολόγων δεν αλλάζει με κύριο ρίσκο να παραμένει η διαχείριση της κατάστασης από πλευράς των πολιτικών.

Από την άλλη πλευρά, κρίσιμο ρόλο θα παίξουν τα 5 δισ. ευρώ που παραμένουν τοποθετημένα στην ελληνική αγορά από τα ανεπτυγμένα funds. Παράλληλα, η Ελλάδα θα διαθέτει μεν το πλεονέκτημα του "greekovery story" ούσα ταυρόχρονα μια οικονομία εντός της Ευρωζώνης, όμως οι ρυθμοί της οικονομίας της θα είναι σαφώς μικρότεροι από τους ρυθμούς ανάπτυξης άλλων αναδυομένων αγορών.

Προφανείς, εν τω μεταξύ, είναι οι αρνητικές αντιδράσεις της Κεφαλαιαγοράς για το ενδεχόμενο εκλογών, ενώ, παράλληλα, ιδιαίτερα φορτισμένο ήταν χθες το κλίμα κατά τη διάρκεια των βραβείων του ΕΒΕΑ, τα οποία παρακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιχειρηματικούς κύκλους. Αν και το κλίμα ήταν καταφανώς υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος δέχθηκε θετικά σχόλια για την επιλογή του, στα πηγαδάκια επικράτησε έντονη ανησυχία για την ενδοκυβερνητική κρίση που έχει προκύψει. Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν σύσσωμη η διοίκηση του ΕΒΕΑ και ο πρόεδρός του, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αν και αναφέρθηκαν στην ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων στις κατ’ ιδίαν επαφές, ξόρκιζαν τις εκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος αν και τόνισε πως «η έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει επιστροφή στην πραγματικότητα που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια». Μιλώντας προς το Newmoney, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα μπορέσει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, κατόπιν ώριμων συνεννοήσεων των πολιτικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα όμως, αρκετοί υπήρξαν οι επιχειρηματίες, όπως οι κ.κ. Μαχαίρας (ΑΒ Βασιλόπουλος), Αρμόδιος Γιαννίδης (Βιτέξ), Ιωάννα Παπαδοπούλου και άλλοι, που εξέφραζαν φόβους για πρόωρες εκλογές και για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Όμως και προχθές το βράδυ στη συγκέντρωση του γνωστού φορέα πολιτικού και οικονομικού προβληματισμού Αξιότις συζητήθηκε έντονα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και το πολιτικό αδιέξοδο που προβάλλει.

Την ίδια ώρα και ο εμπορικός κόσμος της χώρας που κατά καιρούς έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση για θέματα, όπως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, στρέφεται κατά των πρόωρων εκλογών παρά την κριτική που ασκείται για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τόσο ο κ. Κορκίδης όσο και η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ δεν φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ σε αντίστοιχη λογική κινούνται και οι ξενοδόχοι οι οποίοι βλέπουν πως όποια ευκαιρία πάει να προκύψει από τις ταραχές στην Τουρκία, μπορεί να εξανεμιστεί.

Πηγή: www.newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα