Ta μηδενικα τελη "βλαπτουν" την οικονομια!

10:00 21/9/2013 - Πηγή: Fimotro

Από το : autobusiness.gr
Παρελθόν αναμένεται να αποτελούν σύντομα τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας στα καινούρια αυτοκίνητα που εκπέμπουν κάτω από 100 γρ. CO2 καθώς όπωψς φαίνεται βλάπτουν σημαντικά τα...
κρατικά έσοδα!
Ο λόγος επανεξέτασης των Τελών Κυκλοφορίας και επιβολής τους σε ότι κινείται έχει
να κάνει με το γεγονός πως ήδη στο 7μηνο το έλλειμμα που καταγράφεται στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 131 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τους επόμενους μήνες μέχρι και το τέλος του έτους είναι απογοητευτικές καθώς αναμένεται να καταγραφεί μπαράζ καταθέσων πινακίδων με περαιτέρω μείωση των εσόδων.
Ειδικότερα ο νόμος περί επιβολής προστίμων στα ανασφάλιστα ΙΧ αναμένεται να οδηγήσει σχεδόν όλες τις εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ στην κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας του στόλου τους ο οποίος υπολογίζεται σε 250.000 αυτοκίνητα.
Από την άλλη μεριά εκτιμάται πως τουλάχιστον 150.000 ιδιοκτήτες ΙΧ θα καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους εξαιτίας του μέτρου των ανασφάλιστων ΙΧ.
Το αποτέλεσμα αθροιστικά μεταφράζεται σε τουλάχιστον 400.000 καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος.
Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι 100.000 ιδιοκτήτες ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. από τους οποίους υπολογίζεται πως τουλάχιστον οι μισοί (50.000) θα καταθέσουν επίσης τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ανεβάζοντας τον αριθμό των αυτοκινήτων σε προσωρινή ακινησία πάνω από 450.000 οχήματα!

Μηδενικά Τέλη αλλά και.. έσοδα!
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα καινούρια αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων κάτω από 100 γρ./CO2 καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέου ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Μάλιστα ήδη στο 7μηνο του 2013 καταγράφεται ήδη έλλειμμα στον προϋπολογισμό 131 εκατ. ευρώ μόνο από τα έσοδα των Τελών Κυκλοφορίας. Αν συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες στα κρατικά έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης αλλά και τον ΦΠΑ που έχει προκαλέσει η μείωση των πωλήσεων τότε το έλλειμμα είναι πολύ υψηλότερο.
Πάντως η στροφή των καταναλωτών αλλά και των εταιρειών χρονομίσθωσης και ενοικίασης προς τα αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων (κάτω από 100 γρ. Co2) σε ποσοστό που αγγίζει το 60% των συνολικών πωλήσεων ήταν αρκετό ώστε να σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο της χώρας καθώς στο άμεσο μέλλον τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας από 1,2 δισ. ευρώ που κυμάνθηκαν πέρσι υπολογίζεται πως σε μερικά χρόνια θα κυμαίνονται σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα
Τα Τέλη Κυκλοφορίας σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ δεν αποτελούν ανταποδοτικό Τέλος αλλά Φόρο και πουθενά στο νόμο δεν γίνεται αναφορά για τον τρόπο καταβολής τους. Με λίγα λόγια η πρόταση του κ. Στουρνάρα για τον καταμερισμό του τιμήματος των Τελών στο εκάστοτε αυτοκίνητο ανά μήνα μπορεί και τυπικά να γίνει χωρίς να περιορίζεται η προκαταβολή τους σε ετήσια βάση.
Παράλληλα τα μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας αν συνδυαστούν με το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και τα Τεκμήρια που υπολογίζονται ήδη ανά μήνα κυκλοφορίας των ΙΧ τότε είναι πάρα πολύ πιθανό να τεθούν και πάλι στην κυκλοφορία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που οι κάτοχοί τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της υπέρογκης φορολόγησής τους τα έχουν ακινητοποιημένα στα γκαράζ των σπιτιών τους χωρίς απολύτως κανένα όφελος στην οικονομία.
Αλλωστε όπως επισημαίνουν στην «Η» στελέχη της αγοράς όταν ένα ΙΧ είναι ακινητοποιημένο για 1 ή περισσότερα χρόνια για να κυκλοφορήσει και πάλι θα γίνει ένας τακτικός έλεγχος που σημαίνει αύξηση της κίνησης στα συνεργεία, θα ασφαλιστεί έστω και για 3 μήνες, θα καταναλώσει καύσιμα και γενικότερα θα συνεισφέρει στα έσοδα του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων του κλάδου.
Αντίθετα αν διατηρείται στην ακινησία δεν κερδίζει κανείς απολύτως τίποτα...
Οσον αφορά στις καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας θα πρέπει τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το γεγονός πως περίπου 250.000 αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι εταιρείες ενοικιάσεων θα σπεύσουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ώστε να γλιτώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τη νέα εγκύκλιο που έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2013 και αφορά στα ανασφάλιστα οχήματα.
Αν στα παραπάνω συμπεριληφθούν και τα αυτοκίνητα των χρονομισθώσεων και των ιδιωτών τότε το άθροισμά τους εκτοξεύεται σε πάνω από 400.000 αυτοκίνητα!

Τι μέλλει γενέσθαι με την φορολόγηση...
Η Επιτροπή που εξετάζει την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αυτοκινήτων αναμένεται να δώσει το πόρισμά της στον υπουργό Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα που θα περιλαμβάνει και κάποιες από τις προτάσεις των επίσημων φορέων του κλάδου.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί η κατάργηση του Τέλους Ταξινόμησης για αυτοκίνητα με αξία έως 20.000 ευρώ, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης για αυτοκίνητα με βάση την Αξία Λιανικής τιμής τους, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Φόρου Πολυτελείας αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης, τι «αγκάθι» του Φόρου Πολυτελείας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τον τρόπο καταβολής αλλά και ριζικής αλλαγής των Τελών Κυκλοφορίας με βάση την Αξία Λιανικής μέχρι και την αλλαγή των Τεκμηρίων Διαβίωσης που έχουν οδηγήσει σε ακινησία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα.
Αφού δοθεί το πόρισμα στον Υπουργό κατόπιν θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου...

Απώλειες 476 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ στα ΙΧ!
Τεράστιες είναι οι απώλειες που καταγράφονται στα δημοσιονομικά έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου καθώς πέραν του ελλείμματος των 131 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε στο 7μηνο μόνο από τα Τέλη Κυκλοφορίας υπάρχει τεράστια μείωση και στά έσοδα από τον ΦΠΑ που ανέρχονται σε 476 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία σε σχέση με το μέσο όρο των πωλήσεων της εξαετίας 2004-2009!
Ειδικότερα ο μέσος όρος των πωλήσεων στην 6ετία 2004-2009 υπολογίζεται σε 265.796 νέα αυτοκίνητα τα οποία απέφεραν στα δημοσιονομικά έσοδα 601 εκατ. ευρώ μόνο από την καταβολή του ΦΠΑ. Το 2010 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της φοροεπιδρομής στα ΙΧ οι πωλήσεις έπεσαν σε μόλις 141.499 οχήματα τα οποία απέφεραν στα κρατικά ταμεία 320 εκατ. ευρώ δηλαδή 281 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το μέσο όρο των πωλήσεων της 6ετίας 2004-2009.
Το 2011 οι πωλήσεις νέων ΙΧ σημείωσαν παραιτέρω μείωση και ανήλθαν σε 97.682 νέα ΙΧ τα οποία απέφεραν στο κράτος 220 εκατ. ευρώ από την καταβολή του ΦΠΑ δηλαδή 100 εκατ. ευρώ λιγότερα από το αντίστοιχο ποσό του 2010.
Το 2012 η αγορά αυτοκινήτου κυριολεκτικά κατέρρευσε με τις πωλήσεις να καταγράφουν πτώση 40,13% και μόλις 58.482 νέα ΙΧ και κρατικά έσοδα από τον ΦΠΑ μόλις 132 εκατ. ευρώ γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον απώλειες 88 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2011.
Για το 2013 οι εκτιμήσεις στεχών της κυβέρνησης αλλά και της αγοράς κάνουν λόγο για 55.000 νέα ΙΧ και τα έσοδα από ΦΠΑ να κυμανθούν σε περίπου 124 εκατ. ευρώ που σημαίνει περαιτέρω απώλειες πάνω από 7 εκατ. ευρώ.

Μικρότερα ΙΧ, λιγότερα έσοδα!
Οι βασικές κατηγορίες των αυτοκινήτων είναι 5 και ξεκινούν από την κατηγορία Α (μίνι μοντέλα) και φθάνουν μέχρι την κατηγορία Ε που αφορά σε πολυτελή αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχουν στραφεί στις κατηγορίες Α και Β που αποτελούν πλέον πάνω από το 61% του συνόλου των πωλήσεων, η αμέσως επόμενη κατηγορία C καταλαμβάνει το 27% των πωλήσεων ενώ το μόλις 4,3% αφορά στις κατηγορίες D και Ε.
Οι μικρές κατηγορίες μοντέλων Α και Β έχουν μέση αξία 11.850 ευρώ ενώ ο μέσος κυβισμός τους κυμαίνεται στα 1.196 κ.εκ. γεγονός που σημαίνει ότι ο μέσος όρος του Τέλους Ταξινόμησης για το κάθε ένα από αυτά υπολογίζεται σε 1.022 ευρώ ενώ ο ΦΠΑ σε περίπου 2.024 ευρώ.
Στην αμέσως επόμενη κατηγορία C με ποσοστό 27% η μέση αξία των αυτοκινήτων ανέρχεται σε 18.000 ευρώ ενώ ο μέσος κυβισμός των αυτοκινήτων σε 1.520 κ.εκ. Ο μέσος όρος στο Τέλος Ταξινόμησης στην κατηγορία C κυμαίνεται σε 1.500 ευρώ ανά ΙΧ ενώ ο ΦΠΑ σε περίπου 3.085 ευρώ.
Στις μεγάλες κατηγορίες αυτοκινήτων D και Ε η μέση αξία των μοντέλων κυμαίνεται στις 25.900 ευρώ ενώ ο μέσος κυβισμός των οχημάτων ανέρχεται σε 1.618 κ.εκ. Οσον αφορά στο μέσο Τέλος Ταξινόμησης που καταβάλλεται για κάθε ΙΧ κυμαίνεται σε 1.836 ευρώ ενώ ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 4.499 ευρώ.
Ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως βάσει του μέτρου της απόσυρσης στα αυτοκίνητα έως 900 κ.εκ. (Α κατηγορία) και εργοστασιακή αξία έως 6.000 ευρώ δεν καταβάλλεται Τέλος Ταξινόμησης όπως επίσης και εκείνα με κινητήρες από 901 έως 1.400 κ.εκ. (Β κατηγορία) με εργοστασιακή αξίας έως 8.000 ευρώ επίσης δεν καταβάλλεται Τέλος Ταξινόμησης που πρακτικά σημαίνει πως είναι μηδενικό το Τέλος Ταξινόμησης!
Στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.401 έως και 1.600 κ.εκ. το ποσοστό έκπτωση του Τέλους Ταξινόμησης λόγω απόσυρσης ανέρχεται σε 65% και αφορά μοντέλα με εργοστασιακή αξία έως 11.000 ευρώ.
Στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.601 έως και 2.000 κ.εκ. το ποσοστό μείωσης στο Τέλος Ταξινόμησης εξαιτίας της απόσυρσης κυμαίνεται σε 50% και αφορά μοντέλα με εργοστασιακή αξία έως 14.000 ευρώ.
Είναι λοιπόν εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως κρατικά έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης στις κατηγορίες Α, Β έχουν μηδενιστεί ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά μοντέλα από τη C κατηγορία για Τέλος Ταξινόμησης καταβάλλουν κατά μέσο όρο περίπου 575 ευρώ!
Οσον αφορά στις κατηγορίες D και E το Τέλος Ταξινόμησης εξαιτίας της απόσυρσης μειώνεται σε περίπου 918 ευρώ ανά όχημα.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω παρατηρεί κανείς ότι η μεγάλη μετατόπιση των καταναλωτών σε μικρά ΙΧ έχει μειώσει τα κρατικά έσοδα από τον ΦΠΑ, το Τέλος Ταξινόμησης αλλά και τους τζίρους των εταιρειών.

Στην «εντατική»
Πετρελαιοκίνηση και απόσυρση διατηρούν ακόμη στη «ζωή» την αγορά αυτοκινήτου έστω και χωρίς να έχει τις αισθήσεις της καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων το 83% των πωλήσεων νέων ΙΧ πραγματοποιούνται μέσω της απόσυρσης. Παράλληλα από τα 40.199 νέα αυτοκίνητα που διατέθηκαν στο 8μηνο τα 22.133 αφορούσαν σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα, τα 17.719 σε βενζονοκίνητα ενώ τα υπόλοιπα 347 σε υβριδικά μοντέλα ή οχήματα με διπλό καύσιμο (υγραέριο ή φυσικό αέριο).

Απόσυρση ΙΧ
Στο 8μηνο του 2013 έχουν διατεθεί 40.199 νέα αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 39.908 αφορούν σε μοντέλα με κινητήρες έως 2.000 κ.εκ. και μόλις 291 σε οχήματα με κινητήρες άνω των 2 λίτρων.
Από το σύνολο των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες έως 2 λίτρα που διατέθηκαν στο 8μηνο περίπου 83% αποκτήθηκαν μέσω του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ καθώς από τα 39.908 νέα ΙΧ τα 32.886 οχήματα ταξινομήθηκαν με μειωμένο Τέλος Ταξινόμησης.
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι πρόκειται να γίνει αν σταματήσει να υπάρχει το μέτρο της απόσυρσης ειδικά για την αγορά καινούριων αυτοκινήτων...

Πάλι θρίλερ με την απόσυρση;
Τα τελευταία χρόνια το μέτρο της απόσυρσης εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς εκπνέει η ισχύς του στα τέλη Δεκεμβρίου και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής είναι να «πιέζονται» οι καταναλωτές που έχουν στα χέρια τους χαρτιά απόσυρσης να τα χρησιμοποιήσουν μη τυχόν και χάσουν το όφελος και δημιουργείται με αυτό τον τρόπο ένα «τεχνητό» αλλαλούμ στην αγορά...
Ωστόσο φέτος τα πράγματα ίσως να εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά καθώς η Επιτροπή που ασχολείται με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ελλάδα θα έχει έτοιμο το πόρισμά της μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και κατόπιν τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικνομικών θα πρέπει να αποφασίσουν τια θα κάνουν με το Τέλος Ταξινόμησης, με τα Τέλη Κυκλοφορίας, με το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, με τα Τεκμήρια αλλά και με το Φόρο Πολυτελείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα