O χαρτης της βιας στη λατινικη αμερικη...

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έπεσαν θύματα ανθρωποκτονίας στη Λατινική Αμερική το διάστημα 2000 - 2010 σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε...
στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
«Από το 2000 ως το 2010, το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στην περιφέρεια αυξήθηκε κατά 11%, όταν στην πλειονότητα των άλλων περιοχών του κόσμου το ποσοστό αυτό κατέγραφε πτώση ή σταθεροποιούνταν.
Μέσα σε μία δεκαετία πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσωπα σκοτώθηκαν στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική συνεπεία εγκληματικών ενεργειών», σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ
για την Ανάπτυξη (PNUD).
Αξιοσημείωτο η επιδημία της βίας, που συνοδεύτηκε από την κλιμάκωση του αισθήματος του φόβου μεταξύ των πολιτών καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν σήμερα οικονομίες πιο ισχυρές, με λιγότερη φτώχεια και παρότι η δημοκρατία σε αυτές τις χώρες είναι πλέον «πιο ανεπτυγμένη», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο χάρτης της βίας «Μέσα στην τελευταία δεκαετία η Λατινική Αμερική υπήρξε το θέατρο δύο μεγάλων μεγεθύνσεων: αυτή της οικονομίας και αυτή της εγκληματικότητας», σημειώνεται στο κείμενο των 285 σελίδων, το οποίο αποπειράται να δώσει ένα πανόραμα της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια σε 18 χώρες, από το Μεξικό ως την Αργεντινή, περνώντας από την Δομινικανή Δημοκρατία.
Βάσει των δεδομένων που συλλέχθηκαν από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σε 11 χώρες (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Κολομβία, Μεξικό, Ονδούρα, Σαλβαδόρ, Παναμάς, Παραγουάη) καταγράφεται «υψηλό επίπεδο» δολοφονιών, με ποσοστά τα οποία υπερβαίνουν τις 10 ανά 100.000 κατοίκους.
Ένα ποσοστό τέτοιας τάξεως θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ συγκρίσιμο με μια «επιδημία».
Σε χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται οι ανθρωποκτονίες στις υπόλοιπες επτά χώρες που συμπεριελήφθησαν στην μελέτη (Αργεντινή, Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Ουρουγουάη, Περού, Χιλή).
Η αύξηση της εγκληματικότητας στη Λατινική Αμερική πάνω απ' όλες τις ομάδες του πληθυσμού αφορά «τους νέους από 15 ως 25 ετών οι οποίοι δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν», αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης αυτής στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα