Nekρος ο αρχηγος των τσετσενων ανταρτων...

21:25 19/3/2014 - Πηγή: Fimotro

Ρωσία και ΗΠΑ τηρούν σιγή ιχθύος για τον θάνατο του «Mπιν Λάντεν» της Τσετσενίας, Ντόκου Ουμάροφ, ωστόσο...
οι Τσετσένοι αντάρτες, όρισαν ήδη τον διάδοχό του.

Ο γενειοφόρος άνδρας από το Νταγκεστάν, Αλί Αμπού Μοχάμεντ, είναι ο νέος εμίρης του Βόρειου Καυκάσου.

Το θάνατο του Ουμάροφ, επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος του Βόρειου Καυκάσου και «Νο. 1» καταζητούμενου στη Ρωσία, ανακοίνωσε ιστοσελίδα που πρόσκειται στους τσετσένους αυτονομιστές.

Η
ιστοσελίδα «Kavkaz Centre» ανέφερε πως ο Ουμάροφ «μαρτύρησε» έχοντας «δώσει 20 χρόνια της ζωής του στο τζιχάντ». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Ουμάροφ θεωρείται υπεύθυνος για αρκετές βομβιστικές επιθέσεις. Εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του, θα είναι σημαντικό πλήγμα στο ισλαμιστικό αυτονομιστικό κίνημα.

Παράλληλα με την ανακοίνωση του θανάτου του, η ιστοσελίδα ανέβασε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του «διαδόχου» του, στο οποίο διακηρύσσει πως αναλαμβάνει τη συνέχιση του «αγώνα».

Οι Τσετσένοι ισλαμιστές αντάρτες του Καυκάσου ευθύνονται για μια σειρά από θανατηφόρες επιθέσεις στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Ο Ουμάροφ είχε διατάξει τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας με 36 νεκρούς τον Ιανουαρίου 2011. Επίσης, ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας τον Μάρτιο του 2010, στις οποίες 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τον Νοέμβριο του 2009, οι Τσετσένοι αντάρτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση σε τρένο από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη, που άφησε 26 νεκρούς.

Στο τελευταίο μήνυμά του, ο Ουμάροφ είχε ζήτησε από τους μαχητές του να στοχεύσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Ο Ουμάροφ είχε επικηρυχθεί και από τις ΗΠΑ, που πρόσφεραν το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον προσέφερε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα