Η προχειρότητα της δήθεν μεταρρύθμισης και η ταλαιπωρία των ασθενών ας λάβει τέλος! - Ας αποδείξουν ότι το ΠΕΔΥ θα λειτουργήσει ΥΠΕΡ της ήδη διαλυμένης Α’βαθμιας περίθαλψης

Άκρατη η ταλαιπωρία των εκατομμυρίων ασφαλισμένων φαίνεται να γίνεται ολοένα και περισσότερο, την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί εργασία «ομηρίας» για τους γιατρούς...
«προλετάριους» στο ΠΕΔΥ.

Οι 2000 γιατροί που επέλεξαν να εργασθούν στο δίκτυο, κλείνοντας τα ιατρεία τους, δείχνει στον απόλυτο βαθμό την υποστελέχωση του συστήματος ΠΦΥ με απαράδεκτο καθεστώς εργασίας, την ώρα που χιλιάδες εξειδικευμένοι συνάδελφοι εξωθούνται στην ιατρική μετανάστευση για να ζήσουν.

Για έλλειψη σοβαρότητας και στρατηγικής
στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ μιλά ο ΙΣΑ, όταν λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη του ΠΕΔΥ, υπάρχει ήδη έλλειψη 3.500 γιατρών από το δίκτυο.

Από τη μια, λήγουν οι «συμβάσεις-φαξ» των συμβεβλημένων στον ΕΟΠΥΥ, που κλήθηκαν με το κλείσιμο ολων των Μονάδων ΕΟΠΥΥ, να επωμιστούν την εξυπηρέτηση του συνόλου των ασφαλισμένων, γεγονός που ήδη πολλές φορές καθίσταται αδύνατο, αφού δεν υπάρχει επάρκεια συμβεβλημένων ανα ειδικότητα και ανα νομό..και μπορεί ο ασφαλισμένος να χρειαστεί να διανύσει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να βρει τον εξειδικευμένο θεράποντα γιατρό.
Από την άλλη, οι πολλά υποσχόμενες θέσεις αποκλειστικής απασχόλησης στις μονάδες του ΠΕΔΥ, αναμένεται τον επόμενο μήνα να προκηρυχθούν, μέσα από ένα αβέβαιο χρονοδιάγραμμα προσλήψεων και στελέχωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ τραγελαφική ήταν η σημερινή δημόσια δήλωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι «αποφασίσαμε 3μηνη παράταση για να έχουμε χρόνο να συζητήσουμε τις νέες συμβάσεις…» σήμερα, μετά από μήνες διαβουλεύσεων, συζητήσεων και αποφάσεων, 10 μέρες πριν την κατάργηση των συμβάσεων του Ν.4238/17-2-2014
Άγνωστο παραμένει και το χρονικό διάστημα που θα περάσει, μέχρι να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση των γιατρών του ΠΕΔΥ, ώστε να ενταχθούν στον κλάδο των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς ο Ν.4238/17-2-2014 προβλέπει, καθώς η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει σε 8 μήνες, ενώ εντέχνως αποσιωπάται τι θα απογίνουν οι γιατροί του συστήματος που δε θα αξιολογηθούν θετικά!!!

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ επισημαίνει ότι: « στον αέρα βρίσκονται οι ασθενείς χωρίς τα φάρμακα τους, στον αέρα βρίσκονται και οι γιατροί, χωρίς τα δεδουλευμένα τους, την ώρα που ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ λαμβάνει τον παχυλό μισθό του.»

Ο κ.Πατούλης δήλωσε την κάθετη αντίθεση των γιατρών της Αθήνας προς οποιαδήποτε παράταση που διαιωνίζει το αδιέξοδο της ομηρίας και των χαρατσιών των συμβεβλημένων γιατρών και εργαστηρίων, και καλεί τους ιθύνοντες να σοβαρευτούν, λέγοντας ότι «η ελάχιστη σοβαρότητα απαιτεί να προσδιοριστεί ΤΩΡΑ το καθεστώς εργασίας τους στις νέες συμβάσεις, οι όροι της σύμβασης, ο τρόπος πληρωμής, καθώς και ο αριθμός των γιατρών που θα απορροφηθούν ως συμβεβλημένοι ανά ειδικότητα και ανά περιοχή. Ο παροχος θα γνωρίζει το εργασιακό του πλαίσιο, πόσες επισκέψεις θα έχει, με ποιο τρόπο και κάθε πότε θα αμείβεται, αλλά και τι θα απογίνει με την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί. Απαρέγκλιτες θέσεις μιας αποτελεσματικής για τον ΙΣΑ μεταρρύθμισης, είναι:1) οι συλλογικές συμβάσεις με κλειστούς προϋπολογισμούς που θα συνάψουν οι ιατρικοί Σύλλογοι με τον ΕΟΠΥΥ, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ 2) η ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής στις συμβάσεις σε όσους γιατρούς το επιθυμούν 3) η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και 4) η ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς. Ταυτόχρονα, ζητούμε άμεσα την άρση του πλαφόν στη συνταγογράφηση και στα παραπεμπτικά και τη διενέργεια εξετάσεων βάσει των ΘΠΣ και των πρωτοκόλλων κλινικής παραπεμπτικογραφίας.»

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται συλλογικά και ισότιμα για όλους τους γιατρούς μέλη του, ώστε να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές πλαίσιο εργασίας για τους λειτουργούς Υγείας, με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος της υγείας του κάθε ασθενή πολίτη. Στον αγώνα αυτό, δεν περισσεύει κανείς.
Keywords
Τυχαία Θέματα