H moλυνση του αερα συνδεεται με τον κινδυνο αυτισμου...

19:07 17/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πολυσύχναστους δρόμους μεγάλων πόλεων ή κοντά σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, όπου η ρύπανση του αέρα ...
είναι αυξημένη εξαιτίας των αυτοκινήτων, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές μάλιστα επισημαίνουν ότι τα αγόρια είναι πιο ευεπίφορα στο να εκδηλώσουν αυτισμό.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σικάγου ανέφεραν ότι τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την εγκυμοσύνη και κατά το
πρώτο έτος ζωής του μωρού σχετίζονται με ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό εμφάνισης αυτισμού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Αντρει Ρέτσκιν, αν και στο παρελθόν έχουν δημοσιευτεί αντίστοιχες έρευνες, η συγκεκριμένη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "PLOS" , είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποδεικνύεται ότι υπάρχει σχέση του νέφους με εμφάνιση ανωμαλιών σε γεννητικά όργανα αγοριών , οι μητέρες των οποίων έχουν εκτεθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Και ο αυτισμός σχετίζεται με ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων αγοριών, επισημαίνει ο συντάκτης της μελέτης.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η ρύπανση του αέρα κάνει κακό στους πνεύμονές μας, ειδικά στα παιδιά. Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε με ποιό τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο», υπογραμμίζει ο Αντρει Ρέτσκιν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η εισπνοή των αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στον αέρα μπορεί να προκαλέσει σε φλεγμονή του οργανισμού και να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο, ιδίως όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα αυτιστικό παιδί μπορεί να έχει πλήρη αδυναμία επικοινωνίας, νοητική καθυστέρηση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αλλά και πιο ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του συναφούς συνδρόμου Άσπεργκερ.

Τους ερευνητές προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι, τα περιστατικά αυτισμού αυξάνονται κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα