Eπιταχυνεται η προετοιμασια του γενικου εμπορικου μητρωου

12:29 6/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Στην προετοιμασία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) προχωρεί η Κυβέρνηση, καθώς με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Το ΓΕΜΗ είναι ένα σύστημα ενοποίησης και απλούστευσης των εμπορικών δραστηριοτήτων το οποίο καλύπτει οποιασδήποτε μορφής εμπορική...
δραστηριότητα, για ημεδαπά ή αλλοδαπά, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέσα από μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων. Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θεσπίσθηκε το 2005 με τον νόμο 3419/2005
που προέβλεπε η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ.

Σημειώνεται πως η λειτουργία του ΓΕΜΗ καταγράφεται ρητά στο Μνημόνιο και συνδέεται ευθέως με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σ. Ξυνίδη συστάθηκε προ ημερών ειδική Ομάδα Εργασίας στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με αντικείμενο τη νομοθετική υποστήριξη του σχεδιασμού καθώς και την παραγωγή των αναγκαίων νομοτεχνικών προτάσεων προκειμένου να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την καταγραφή της μερίδας των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Σημειώνεται πως στα πλαίσια των στόχων του νέου Μνημονίου θα πρέπει να αρθούν τα υφιστάμενα εμπόδια άσκησης της επιχειρηματικής δράσης καθώς και να ολοκληρωθεί η πλήρης λειτουργία του ΓΕΜΗ. Ακομη, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η πλήρης διασύνδεση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του με όλα τα σημεία εισόδου που απαιτούνται, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών τόσο για την ίδρυση επιχειρήσεων όσο και για τις διοικητικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο έως τον Ιούλιο του 2012 πρέπει όλες οι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα να μπορούν να δημοσιεύουν όλα τα σχετικά εταιρικά στοιχεία τους στο ΓΕΜΗ.
Keywords
Τυχαία Θέματα