Anhσυχια στη γαλλια για πιθανη υποβαθμιση

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού διαχείρισης του γαλλικού δημόσιου χρέους Agence France Tresor (AFT), υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αναγνώρισε ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται «στην καλύτερη θέση» απέναντι στις άλλες χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» της ευρωζώνης. «Αυτοί που προσποιούνται ότι δεν θα συμβεί τίποτα αν η...
Γαλλία χάσει την (αξιολόγησή της) ΑΑΑ κάνουν εντελώς λάθος», σημειώνει
ο Φιλίπ Μιλς σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Επικαλούμενος το Βέλγιο, τη μόνη χώρα της ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑ+, δηλαδή ακριβώς κάτω από το ΑΑΑ που είναι η καλύτερη αξιολόγηση, ο Μιλς σημείωσε ότι χρηματοδοτείται με ένα πρόσθετο κόστος «πολύ λογικό» 120 μονάδων βάσης, το οποίο θα αντιπροσώπευε για τη Γαλλία ένα πρόσθετο κόστος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
«Αναγνωρίζω ότι, στο κριτήριο των δημοσιονομικών, η Γαλλία δεν είναι στην καλύτερη θέση απέναντι στις άλλες χώρες με ΑΑΑ της ευρωζώνης, μολονότι η δραστηριοποίηση της κυβέρνησης χαιρετίστηκε από τους οίκους (αξιολόγησης) και τους επενδυτές», σχολιάζει.
«Είναι γεγονός», διαπιστώνει, ότι η Γαλλία, όπως και η Αυστρία, «κρίνεται πιο εύθραυστη», μολονότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «το να πούμε ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι η Γαλλία δεν έχει πλέον την καλύτερη αξιολόγηση είναι ανακριβές».
Ο Φιλίπ Μιλς επικαλείται για τις δύο αυτές χώρες «πιο αξιοσημείωτες επιπτώσεις διάχυσης» της κρίσης χρέους και μια «έκθεση στο ιταλικό χρέος, (που) εξηγεί εν μέρει αυτές τις εντάσεις».
Οι φόβοι σχετικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης «ΑΑΑ» που φέρει σήμερα η Γαλλία εντάθηκαν μετά τη νέα απειλή του οίκου αξιολόγησης Moody's τη Δευτέρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα