''3.000 συνταξιουχοι εισεπρατταν στυνταξη τουλαχιστον 6 μηνες μετα το θανατο τουσ''...

13:37 12/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Παρά έναν τους 3.000 έφταναν οι συνταξιούχοι που εισέπρατταν σύνταξη για τουλάχιστον 6 μήνες μετά το θάνατό τους σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών...
που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα σε 833 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που δεν έχουν απογραφεί με έναν στους δύο (415) να είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και της Εθνικής Αντίστασης.

Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε αυτόυς τους 2.999 συνταξιούχους χορηγήθηκαν συντάξεις συνολικού ύψους 57.127.388 ευρώ.

Από
το ποσό αυτό έχουν ανακτηθεί τα 37.797.425 ευρώ είτε με απευθείας ανάληψη από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ είτε εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν 19.329.964 ευρώ τα οποία αναζητούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα υπάρχουν 179 φάκελοι που εστάλησαν στη Δικαιοσύνη και μετά από έρευνα η οποία διήρκησε πάνω από δώδεκα μήνες, διαπιστώθηκε ότι 92 συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012. Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από αυτές τις 179 περιπτώσεις, ανέρχεται στα 12.864.730 ευρώ.

Η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ είναι ότι έτσι όπως εξελίσσεται η σχετική διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων προκύπτει ένα δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 1,2 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Σε εξέλιξη είναι παράλληλα η έρευνα για τους μη καταγεγραμμένους συνταξιούχους για τους οποίους προέκυψε μετά από διασταύρωση και έλεγχους μέσω των ληξιαρχείων και των εκλογικών καταλόγων όλων των Δήμων της χώρας ότι:

- 948 έχουν αποβιώσει. Η Δ/νση Συντάξεων του Δημοσίου για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει αναζητήσει από τα αρμόδια ληξιαρχεία τις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.
- 576 είναι, εν ζωή. Έχει ήδη καταγραφεί ένας μικρός αριθμός από αυτούς (συνολικά 57 συνταξιούχοι).
- 529 δεν ευρέθησαν

«Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα για την καταγραφή τους, ενώ η σύνταξή τους εξακολουθεί να παραμένει σε αναστολή από τον Οκτώβριο του 2012, συνεχίζεται η αναζήτηση με όλους τους εφικτούς τρόπους. Η αναζήτηση των συντάξεων που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των θανόντων συνταξιούχων μετά την ημερομηνία θανάτου τους καθώς και η διαδικασία παραπομπής στην Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις συνδικαιούχων λογαριασμού, είναι εν ισχύ. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα