Στον αερα το προγραμμα θωρακισης δημοσιων κτιριων


Η οικονομική κρίση καθιστά ακόμη πιο ευάλωτες τις ελληνικές πόλεις σε περίπτωση σεισμού, αφού πλέον είναι ελάχιστα έως μηδενικά τα περιθώρια αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων υψηλού κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως νοσοκομεία, σχολεία κ.ά. Το κόστος τέτοιων επεμβάσεων φτάνει στο 7% με 8% της αξίας ενός κτιρίου.Μιλώντας σε επιστημονική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης, ο ομότιμος καθηγητής
της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Γ. Πενέλης χαρακτήρισε ως «χαμένη ευκαιρία» την υλοποίηση ενός προγράμματος θωράκισης δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα, αφού το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε, δεν κατάφερε να πείσει το πολιτικό σύστημα γι' αυτή την αναγκαιότητα.
Μια απόπειρα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προσεισμικού ελέγχου ήταν αυτή που ξεκίνησε το 2000 και προέβλεπε τον έλεγχο των 65.000 δημόσιων κτιρίων που υπήρχαν τότε. Από αυτά ελέγχθηκαν 5.000 - 6.000 κτίρια, αλλά δεν έγιναν πουθενά επεμβάσεις. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην πρωτοβουλία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για έλεγχο σε σχολεία που κτίστηκαν πριν από το 1959.
Keywords
Τυχαία Θέματα