«Κατέκτησαν» τα ράφια

Επιμέλεια: Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Το ελληνικό γάλα και τα ελληνικά τυριά έχουν μακρά παράδοση… στη βρετανική αγορά. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ο κατάλογος των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών που αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά της Αγγλίας, εκμεταλλευόμενες τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα που έχουν στη χώρα προϊόντα όπως η φέτα και το γιαούρτι.

Οπωσδήποτε, η ΦΑΓΕ θεωρείται από τους περισσότερους φωτεινό παράδειγμα, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό που έχει να επιδείξει

η Ελλάδα στην Αγγλία. Μετά από έρευνα που διεξήγαγε το site ΤΟ ΧΡΗΜΑ (www.toxrima.gr) στις τρεις μεγαλύτερες λιανεμπορικές αλυσίδες της χώρας και συγκεκριμένα στην Τesco, Asda και Sainsburys που ελέγχουν την αγγλική αγορά τροφίμων, διαπιστώθηκε ότι περίοπτη θέση στα ράφια των αγγλικών αλυσίδων έχουν και ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες μεσαίου βεληνεκούς, αλλά με πολύ μεγάλη ιστορική διαδρομή.

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά στην Tesco, η οποία μετρά στην Αγγλία 2.975 σημεία πώλησης –και 6.351 συνολικά ανά την υφήλιο–, θέση στα ράφια της δεν έχει πιάσει μόνο η ΦΑΓΕ με το γιαούρτι Τotal, αλλά και ο Κολιός με τη φέτα, καθώς και η εταιρεία Χριστάκης που διανέμει φέτα και έτοιμα ελληνικά φαγητά και συγκεκριμένα μουσακά, παστίτσιο, γεμιστά. Ποια είναι, όμως, αυτή η εταιρεία που φιγουράρει στα ράφια της Tesco; Το 1890 ο Δημήτριος Χριστάκης άρχισε να παρασκευάζει το τυρί φέτα σε ένα μικρό εργαστήριο, στο χωριό Λύκοι, στην Εδεσσα. Συνέλεγε το γάλα για την παραγωγή φέτας από δικά του ζώα (πρόβατα και αίγες), αλλά και από ζώα των γειτόνων του. Πολλά έτη έχουν περάσει από τότε. Οι απόγονοι του Χριστάκη ανέπτυξαν τη μικρή επιχείρηση σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ. Με τα χρόνια η παραγωγή φέτας και άλλων τυριών γίνεται αυτοματοποιημένη ολοένα και περισσότερο, ενώ σήμερα η επιχείρηση χρησιμοποιεί βυτιοφόρα Inox για τη μεταφορά του γάλακτος, το οποίο συλλέγεται από τους κτηνοτρόφους των Νομών Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας της κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ τροφοδοτεί με φέτα, καθώς και με άλλα είδη τυριών, την
Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οσον αφορά την εξίσου μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα της Αγγλίας την Αsda, που λειτουργεί περί τα 600 καταστήματα στη χώρα, και εκεί οι Ελληνες γαλακτοπαραγωγοί έχουν «πιάσει πόστο», με πρώτη και καλύτερη τη ΜΕΒΓΑΛ που προμηθεύει την αγγλική αλυσίδα με επώνυμη τυποποιημένη φέτα.

Περίοπτη θέση, όμως, στα ράφια της αλυσίδας έχει καταλάβει και το ελληνικό σήμα Hotos, που ανήκει στην εταιρεία Χώτος ΑΒΕΕ. Η ιστορία της εταιρείας Χώτος ΑΒΕΕ ξεκίνησε πριν από περίπου 75 χρόνια, όταν ο παππούς Γιώργος άρχισε τη συλλογή γάλακτος και την παρασκευή τυριών στη φημισμένη ορεινή περιοχή της Σαμαρίνας. Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία συνεχίζει την επιτυχημένη προσπάθεια, επενδύοντας συνεχώς στον σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και στα τελειότερα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.

Με ποιότητα
Το όνομα Χώτος έγινε σε όλη την Ελλάδα συνώνυμο της σταθερής ποιότητας των προϊόντων και της εξυπηρέτησης των πελατών της. Χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο και γίδινο γάλα παράγει παραδοσιακά ελληνικά τυριά ανώτερης ποιότητας όπως είναι η φέτα, το μανούρι, η μυζήθρα, το ανθότυρο, το βούτυρα κ.λπ. Τελευταία, η εταιρεία Χώτος εξάγει τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες και απαιτητικότερες αγορές του κόσμου όπως είναι η Αμερική, η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία κ.λπ. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σ’ ένα προάστιο 6 χλμ. μακριά από την πόλη της Λάρισας, που ονομάζεται Φαλάνη.
Τέλος, στη Sainsbury, αν και τα ράφια της είναι γεμάτα με τυποποιημένα προϊόντα που φέρουν την ελληνική σημαία, όλα σχεδόν είναι Pl –προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας–, καθώς η φιλοσοφία της είναι αυτή και έτσι δεν μπορεί κανείς να ξέρει, πέρα από τους ίδιους, ποιος είναι ο παραγωγός τους. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική σημαία κυριαρχεί στα γιαούρτια και στα τυροκομικά.

PHILIP MORRIS: Αλλάζει ο χάρτης στη χονδρική τσιγάρων

Τέλος οι πρατηριούχοι, έρχονται οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι για τις καπνοβιομηχανίες. Τον χορό των εξελίξεων, όπως ήταν αναμενόμενο, σέρνει η πρωταγωνίστρια του κλάδου Philip Morris. Tην είδηση επιβεβαίωσε και επιχειρηματίας που λειτουργεί κεντρικό περίπτερο στο λιμάνι του Πειραιά, αποκαλύπτοντας ότι για αυτή την εξέλιξη η πολυεθνική έχει στείλει σε όλα τα περίπτερα ενημερωτικό σημείωμα, υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιουνίου θα δουλεύει πια με αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κλάδο των περιπτερούχων, η εταιρεία θα συνεργαστεί με τον όμιλο Μούχαλη, που θα διανέμει τα προϊόντα της σε Ανατολική Αττική και Πειραιά, με την εταιρεία Ντάβου, που θα διαθέτει τα σήματα της Philip Μorris στο κέντρο και στα βόρεια προάστια, καθώς και με την εταιρεία Στεφανίδη, που εδρεύει στην Ελευσίνα και θα αναλάβει τη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αναζήτηση αντιπροσώπων βρίσκονται και οι άλλοι βασικοί παίκτες του κλάδου, η JTI, η ΒΑΤ και η Imperial Tobacco, ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της η «Καρέλιας».

Απειλή λουκέτου

Το σίγουρο είναι ότι μία τέτοια επιχειρηματική επιλογή θα σημάνει και πολυάριθμα λουκέτα στους κόλπους των πρατηριούχων που ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά. Από περίπου 120 που ήταν πέρυσι οι πρατηριούχοι στην Αττική, σήμερα δεν ξεπερνούν τους 90, όπως αναφέρουν περιπτερούχοι. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι παρόλο που η επιλογή αυτή των αντιπροσώπων από τις εταιρείες θα συμβάλει στην ακόμη καλύτερη τοποθέτηση των σημάτων τους στην αγορά, το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο. Ο λόγος είναι τα πολυάριθμα σημεία πώλησης που πρέπει να καλύψουν, τα οποία στο λεκανοπέδιο φτάνουν τα 25.000 καταστήματα (περίπτερα και ψιλικατζίδικα).

Keywords
Τυχαία Θέματα