Γ. φισερ: το brexit ειναι για τη βρετανια ενας τυφωνας, αλλα για την ε.ε. μια καταιγιδα που μπορει να ξεπερασει

Το Brexit είναι για τη Βρετανία ένας τυφώνας, αλλά για την ΕΕ μια καταιγίδα, την οποία θα μπορέσει να ξεπεράσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για το Ηνωμένο Bασίλειο όμως τα πράγματα θα είναι δύσκολα, είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας επί κυβερνήσεως σοσιαλδημοκρατών-πρασίνων Γιόσκα Φίσερ σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό περιοδικό EurActiv και η οποία αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.
Ο Γιόσκα Φίσερ δεν γνωρίζει εάν το δημοψήφισμα
θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, λόγω ελλιπούς γνώσεως της εσωτερικής πολιτικής της Βρετανίας. "Εν τούτοις, από την αρχή σκέφτηκα ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν καλή ιδέα. Προειδοποίησα τον Κάμερον το 2013 ότι είχε ξεκινήσει μια διαδικασία, την οποία δεν θα ήταν σε θέση να θέσει υπό έλεγχο μακροπρόθεσμα. Και τώρα βλέπουμε τι έγινε", αποκαλύπτει.

Δηλώνει επίσης ευτυχής για το γεγονός ότι δεν προβλέπονται δημοψηφίσματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το γερμανικό Σύνταγμα μετά την εμπειρία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, διότι στα δημοψηφίσματα επικρατεί το συναίσθημα να τιμωρηθεί μια κυβέρνηση και τα συναισθήματα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. "Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες, μια επιτυχημένη οικονομία, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οδηγείται στην καταστροφή χωρίς σοβαρό λόγο. Και οι υπεύθυνοι αυτής της δυστυχίας εξαφανίστηκαν με μαγικό τρόπο. Πρόκειται για ένα πολιτικό δράμα. Μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ".
Keywords
Τυχαία Θέματα