Απο το ταιπεδ στο αναπτυξιακο ταμειο δημοσιου πλουτου - το ξεπουλημα της δημοσιας περιουσιας συνεχιζεται απο συριζα-ανελλ

Στα «εννέα βήματα» ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο από την ίδρυσή του με τον νόμο 3986/2011 έως τον περασμένο Δεκέμβριο έχει αποφέρει έσοδα 3,1 δισ., όταν οι προβλέψεις έφταναν τα 7,7 δισ. ευρώ.

Η σημερινή διοίκηση θα επιφορτιστεί να κλείσει εννέα σημαντικούς διαγωνισμούς, που πιθανόν να γίνουν δέκα με την προσθήκη της Εγνατίας οδού.

Με την κυβερνητική αυτή επιλογή, που φαίνεται ότι γίνεται δεκτή και από τους δανειστές, θα επιστρέψουν στο Δημόσιο περίπου 900 ακίνητα τα οποία είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, με προοπτική να πουληθούν και τα έσοδα να
διατεθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Στη συνέχεια θα «παραδώσει» τα κλειδιά στο νέο αναπτυξιακό Ταμείο, που θα έχει 30ετή διάρκεια ζωής, διαφορετικό καθεστώς λειτουργίας και «προίκα» ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο ρόλος του νέου φορέα αποτέλεσε βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι επέμεναν να έχει έδρα το Λουξεμβούργο. Δόθηκε πολύωρη μάχη από την ελληνική πλευρά για να εγκατασταθεί στην Αθήνα, έχοντας την εποπτεία των Βρυξελλών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το 50% των εσόδων θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το 25% για χρηματοδότηση έργων υποδομής και το υπόλοιπο 25% για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Μετοχές και πετρέλαια
Keywords
Τυχαία Θέματα