Οι κρατικες επενδυτικες μπιζνες των 7 τρις. δολαριων -διαδωστε το-

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΎΣΕΙ

Κρατικές μπίζνες, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάνουν σήμερα σε όλο τον κόσμο τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, όπως αυτό που θέλει να φτιάξει και στην Ελλάδα η κυβέρνηση, με προίκα δημόσιες επιχειρήσεις, τις μετοχές του ΤΧΣ, ακίνητα-φιλέτα και πιθανόν τα μελλοντικά έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Τα λεγόμενα κρατικά επενδυτικά
ταμεία ή κεφάλαια (sovereign wealth funds) έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στις πλούσιες οικονομίες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, εκεί κυρίως όπου ρέουν άφθονα τα πετροδολάρια και τα έσοδα από την παραγωγή εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Με τα λεφτά αυτά τα κράτη αγοράζουν δημόσιες ή ιδιωτικές υποδομές άλλων κρατών, «τζογάρουν» σε μετοχές και ομόλογα ή επενδύουν σε ακίνητα σε όλο τον κόσμο.

Μια μεγάλη διαφορά, όμως, της Ελλάδας με χώρες όπως η Νορβηγία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, το Κατάρ και η Ρωσία, είναι πως το «δικό μας» κρατικό επενδυτικό ταμείο, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και να δημιουργήσει αξίες 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών, δεν έχει κεφάλαιο, αλλά στόχος είναι να το «καλλιεργήσει» ή να το δημιουργήσει εκ του μηδενός, μέσα από την αξιοποίηση και την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Keywords
Τυχαία Θέματα