ΑΠΕΙΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Σε σύγχρονο Καιάδα για περισσότερα από 2.000 παιδιά με ειδικά προβλήματα και αναπηρίες μετατρέπεται το μνημόνιο, καθώς στο πλαίσιο των περικοπών ψαλιδίστηκαν κατά 50% οι κρατικές επιχορηγήσεις και για τα 22 προνοιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το οικονομικό τους αδιέξοδο είναι τεράστιο, με χρέη απέναντι σε εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, γεγονός που προμηνύει τον κίνδυνο πολλά ιδρύματα να βάλουν λουκέτο, και μάλιστα άμεσα, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες παιδιά.
Μέχρι στιγμής τα 22 ιδρύματα
που εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων τα 12 στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ πριν από λίγες μέρες η διοίκηση της περιφέρειας ενημερώθηκε ότι εκταμιεύθηκαν μόλις 437.000 ευρώ για το σύνολο των ιδρυμάτων.
Το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον αμελητέο, δεδομένου ότι οι ανάγκες των ιδρυμάτων είναι μεγάλες και τα χρέη τους συσσωρευμένα και από την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό για όλα τα ιδρύματα μετά βίας θα φτάσει φέτος τα 2 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 μόνο για τη Θεσσαλονίκη είχαν καταβληθεί περί τα 4 με 4,5 εκατ. ευρώ.
Η περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη σε θέματα πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή κρίνεται στο νήμα η βιωσιμότητα των περισσότερων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τα οποία, όπως είπε, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, αφού δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
“Η κατάσταση είναι τραγική, λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες, ενώ το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτο από τρεις έως και έξι μήνες” εξηγεί η κ. Βασιλειάδου. Μάλιστα αφήνει αιχμές ότι το κράτος δεν προβαίνει σε ορθολογική διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων μεταξύ των ιδρυμάτων, κατανέμοντας άνισα τα κονδύλια που τους αναλογούν. “Δυστυχώς ο πακτωλός πηγαίνει σε κάποια δημόσια ιδρύματα ενώ κάποια άλλα, όπως τα φιλανθρωπικά, σχεδόν υπολειτουργούν με κίνδυνο να κλείσουν, αφήνοντας στο έλεος εκατοντάδες ανάπηρα παιδιά” υπογράμμισε η κ. Βασιλειάδου.
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα